Crashdiëten

Brood, groente of sap

Een crashdieet moet u nooit lang volgen, en de kilo's zitten er vaak zo weer aan. Maar voor wie in korte tijd snel af wil vallen: drie simpele diëten. Met voordelen, nadelen en adviezen.

Broodwisseldieet
Wat is het?
Bij het broodwisseldieet wisselt u steeds een dag met alleen brood eten af met een dag met normaal eten. Het dieet belooft snel afvallen zonder hongergevoel.

Wat moet u doen? 
U eet om de dag alleen maar droog volkorenbrood en drinkt alleen water, thee of koffie zonder melk en suiker. Op de andere dagen mag u eten en drinken wat u wilt. Wel moet u die dagen gevarieerd maar gezond eten, met af en toe een tussendoortje

Hoe werkt het?
Door het vezelrijke brood heeft u geen last van hongergevoel. Tegelijkertijd krijgt u weinig calorieën binnen.

Voor wie is het?
Iedereen die de discipline kan opbrengen om om de dag uitsluitend brood te eten en snel een aantal kilo’s kwijt wil raken.

Wat vinden deskundigen?
Omdat u waarschijnlijk op lange termijn te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, raadt het Voedingscentrum aan het dieet niet langer dan zes weken te volgen.

Voordelen
Het broodwisseldieet is eenvoudig te volgen en u krijgt geen hongergevoel. Ook leert u meer van eten te genieten tijdens de 'gewone’ dagen.

Nadelen
Het dieet leert u geen goede voedingsgewoonten aan. Hierdoor is de kans groot dat u na de kuur snel weer in gewicht aankomt. Bovendien kunnen er tekorten ontstaan aan kalk en vitamine A.

[PAGEBREAK]
Sapvasten
Wat is het?
Bij sapvasten mag u alleen een bepaalde hoeveelheid vruchten- en groentesap drinken, zonder er verder bij te eten.

Hoe werkt het?
Verkeerde voeding en slechte eetgewoontes hebben een negatieve invloed op de stofwisseling. Volgens de bedenkers van het sapvasten moet het lichaam regelmatig worden gereinigd.

Wat moet u doen?
Een sapkuur duurt acht dagen en bestaat uit een voorbereidingsdag, zes vastdagen en een afbouwdag. Op die zes dagen van vasten mag u uitsluitend sap en kruidenthee drinken. De groente- en vruchtensappen die u mag gebruiken, leveren weinig calorieën. Door deze kuur wordt het spijsverteringskanaal met rust gelaten, zodat het lichaam zich kan reinigen van overtollige vetten en eiwitten.

Voor wie is het?
Iedereen die snel een paar kilo’s kwijt wil raken en zonder stevige voeding kan.

Wat vinden deskundigen?
Het Voedingscentrum adviseert niet langer dan een paar dagen te sapvasten. Er wordt namelijk spierweefsel afgebroken en sap bevat niet alle voedingstoffen die uw lichaam hard nodig heeft.

Voordelen
In korte tijd kunt u twee à drie kilo afvallen.

Nadelen
De eerste dagen verliest u voornamelijk vocht en daarna spierweefsel. Bovendien kunnen er tekorten aan belangrijke voedingsstoffen ontstaan. Sapkuren veranderen uw eetgewoontes niet, zodat de kans groot is dat uw gewicht weer toeneemt. Een ander nadeel is dat veel mensen zich de eerste dagen van een sapkuur beroerd voelen. Dit komt waarschijnlijk omdat het lichaam gifstoffen aan het verwijderen is. Vooral hoofdpijn is een veel gehoorde klacht. Het is dus verstandig dit dieet niet te starten wanneer u een drukke week voor de boeg hebt. [PAGEBREAK]

Groentedieet
Wat is het?
Tijdens het groentedieet eet u alleen groenten, sojabonen en aardappelen.

Hoe werkt het?
Doordat dit dieet energiebeperkend is, spreekt het lichaam de vetvoorraad aan om energie te leveren. Groenten bevatten weinig eiwitten, veel koolhydraten met een hoog voedingsvezelgehalte en vrijwel alle vitamines en mineralen.

Wat moet u doen?
Tijdens het dieet eet u alleen groenten, sojabonen en aardappelen. Vlees is echter niet toegestaan in deze kuur. Als tussendoortjes kunt u rauwkost, tomatensap en groentesap nemen.

Voor wie is het?
Het Groentedieet is geschikt voor mensen die vlees kunnen laten staan en van groente houden.

Wat vinden deskundigen?
Het Voedingscentrum heeft geen uitspraak gedaan over het groentedieet.

Voordelen
U kunt met groenten eindeloos variëren, waardoor het eten niet saai hoeft te worden. Het eten van veel groente zorgt bovendien voor een goede spijsvertering.

Nadelen
Doordat u veel voedingsvezels binnenkrijgt, kunt u last krijgen van winderigheid. Daarnaast kan het dieet leiden tot tekorten aan eiwit, calcium en de vitaminen A en D.

Disclaimer
De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crashdiëten. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilo's er snel weer bij. Mensen met ernstig overgewicht (bmi > 30) kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen.

Auteur