Dit zeggen uw nagels over uw gezondheid

Gele nagels, broze nagels of ribbels?

Wist u dat uw nagels veel kunnen zeggen over uw totale gezondheid? Problemen aan de lever, longen en het hart kunnen zichtbaar worden in uw nagels. Lees hier wat uw nagels u kunnen zeggen.

Bleke of witte nagels
Erg bleke of witte nagels ontstaan door ouder worden, maar het kan ook een teken zijn van serieuze aandoeningen, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede, leverziekte, voedingsstoffentekort en hartfalen.

Als de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit wijzen op leverproblemen zoals hepatitis. Zijn ook de vingers geel van kleur? Dan is dit nog een aanwijzing voor een leveraandoening.

Gele nagels
Eén van de meest voorkomende oorzaken van gele nagels is een mycose (gistachtige schimmelinfectie).

Donkere lijnen
Last van donkere banden onder uw nagels? Hier moet u zo snel mogelijk naar laten kijken. Dit kan worden veroorzaakt door huidkanker.

Afgebrokkelde nagels
Droge, broze nagels die snel breken, kunnen wijzen op een probleem aan de schildklier. Zijn de nagels ook gelig van kleur? Dan kan dit wijzen op een schimmelinfectie.

Ribbels
Ribbels in de lengterichting zijn normaal. Als u ouder wordt, krijgen uw nagels meer ribbels. Een ribbel in de breedte wijst op een trauma of ziekte, zoals psosiasis of artritis. Dit kan samengaan met een roodbruinachtige verkleuring. Bij 10 procent van de mensen begint psoriasis in de nagels.

Rode nagelrand
Als de huid rondom de nagel opgezet en rood is, wijst dit op een ontsteking van de nagelrand. Het kan ook komen door de huidziekte lupus of een andere chronische auto-immuunziekte.

Nagelbijten
Bijt u op uw nagels? Vaak is dit een slechte gewoonte. In sommige gevallen kan het wijzen op een dwangstoornis. Lukt het u maar niet te stoppen met deze gewoonte? Neem dan contact op met uw huisarts.

Denk nu niet meteen dat u iets heeft als u nagels er anders uit zien. Soms kunnen ze een symptoom zijn van ziekte, maar de meeste afwijkingen aan nagels betekenen helemaal niets. Bent u toch ongerust? Ga dan langs uw huisarts. Die zal u zo nodig doorverwijzen naar een dermatoloog.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • WebMD