Eén op vijfhonderd ouderen heeft doodswens

Getty Images

Dood willen, terwijl je niet ernstig ziek bent. Van de 55-plussers heeft 0,18 procent zo’n actieve doodswens, volgens een nieuw onderzoek.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Humanistiek, het UMC Utrecht en ZonMw dat in Den Haag is gepresenteerd.  In heel Nederland gaat het naar schatting om 10.000 mensen. De onderzoekers hebben deze mensen met een actieve doodswens uitgebreid ondervraagd. De resultaten zijn te lezen in dit rapport. De doodswens speelde bijvoorbeeld niet bij iedereen de hele tijd. Sommige mensen dachten er zelden aan, andere dagelijks. Van de mensen met een doodswens is 67 procent vrouw, 85 procent heeft kinderen en  50 procent woont samen. Factoren die het gevoel erger maken zijn piekeren, aftakeling en eenzaamheid. De mensen zijn doorgaans niet gezond en fit, ze hebben mentale en fysieke kwalen.

Pil voor de zekerheid

In totaal zijn 21000 ouderen ondervraagd met een vragenlijst. Naast deze 0,18 procent van de 55-plussers die dood wil, zijn er ook mensen met een ‘passieve doodswens’. Zij wachten op een natuurlijke dood. (0,47 procent van de 55-plussers). Ook het percentage mensen dat stappen zetten voor ‘als het zo ver is’, zoals het in huis halen van de pillen, of euthanasieverklaringen overhandigen aan de huisarts, is niet erg hoog. Dit zijn 0,77 procent van de 55-plussers.

Uit een eerder onderzoek in november 2017 van Plus Magazine naar sterven en euthanasie bleek dat maar liefst 53 procent van de respondenten ‘ja’ zegt op de vraag ‘Zou u willen beschikken over een middel waarmee u waardig zou kunnen sterven, als u de tijd daarvoor rijp acht’? Een veel hoger percentage dan de percentages uit dit onderzoek. Hieruit blijkt dat de meeste mensen op dit moment geen doodswens hebben, maar zouden wel graag de mogelijkheid hebben voor stervenshulp, als het gaat spelen. Een dodelijke pil, voor als het zo ver is. Voor de zekerheid.

Wetsvoorstel Voltooid leven

Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van een wetsvoorstel van Pia Dijkstra van D66 uit 2017. Hierin staat dat mensen die hun leven ‘voltooid’ vinden, stervenshulp kunnen krijgen. Het gaat om 75-plussers met een voltooid leven gevoel, bijvoorbeeld door een opeenstapeling van kwalen, die niet in aanmerking komen voor euthanasie. De meeste mensen met een doodswens in dit onderzoek waren jonger dan 75 jaar. Zij zouden dus niet profiteren van deze wet. Daarnaast maakte de wet veel maatschappelijke discussie los. Het gevoel van voltooid leven kan ontstaan door eenzaamheid of slechte verzorging. Hier is meer aandacht voor gekomen in de laatste jaren.





 

Auteur