Ontdek Beaufort24

Advertorial

Kunst aan de Belgische Kust

Beaufort strand
Westtoer

De Belgische Kust blijft een knappe reisbestemming met zicht op zee. Dit jaar met Beaufort24 als openluchttententoonstelling aan de Kust. Met de zee als decor toont Triënnale Beaufort (tot 3 november) 18 kunstwerken van internationale kunstenaars.

Advertorial

Tijdens de achtste editie van de Triënnale Beaufort ontdekken de bezoekers de Belgische Kust op een meer dan originele manier. Beaufort24 is een unieke openluchttentoonstelling aan de Belgische Kust en brengt opnieuw hedendaagse kunst naar zee. 18 binnen- en buitenlandse kunstenaars tonen kunstwerken in de negen deelnemende kustgemeenten. Het uitgangspunt is de plek en de mogelijke legendes of verhalen, geschiedenissen of kunststromingen die er mee verbonden zijn. Elke sculptuur voor Beaufort24 heeft zijn oorsprong op een specifieke locatie.

Zo brengt Belgisch kunstenaar Johan Creten die woont en werkt in Parijs een sculptuur in Koksijde – Oostduinkerke. De 5 meter hoge naakte vrouw staat met haar voeten in het zand, richt haar blik op de horizon en houdt een haring voor haar buik.  Het beeld THE HERRING speelt met de dubbele betekenis van “la mer" en "la mère", de moeder. De zee en het leven zijn onlosmakelijk verbonden.

De Nederlandse Femmy Otten merkte op dat er relatief weinig afbeeldingen van zwangere vrouwen in de kunstgeschiedenis bestaan, zeker in de hedendaagse kunst. Ook kunst van vrouwelijke kunstenaars die moeder zijn, is ondervertegenwoordigd in de publieke ruimte. In Oostende brengt zij hier verandering in met haar marmeren sculptuur Moeder.

In De Haan - Wenduine vinden we het werk van Sara Bjarland terug. De Finse kunstenaar woont en werkt in Amsterdam en stelt cruciale vragen over onze wegwerpmaatschappij. Ze brengt een ode aan de zomerse klassieker, de Monobloc-stoel. Deze wordt vaak geassocieerd met vakantie en vrije tijd maar staat ook symbool voor onze wegwerpmaatschappij.

Romain Weintzem exposeert in Blankenberge. Deze Franse kunstenaar is beïnvloed door de Art Nouveau in Parijs en vond zijn inspiratie in de elegante overblijfselen van de Belle Époque in Blankenberge.
Bezoekers worden uitgenodigd om soms onbekende plekken te ontdekken. Beaufort24 biedt een unieke kans om de Belgische kustgemeenten op een andere manier te ervaren, waarbij kunst en herinneringen samenkomen op verrassende plekken. Triënnale Beaufort is gratis en altijd open.

Beaufort24 bezoekersgids

Met de Beaufort24-bezoekersgids heb je in één handig boek een overzicht van alle kunstwerken en kunstenaars, wandelroutes en praktische informatie. De gids is te koop voor €2 bij de toeristische infopunten of op de Beaufort-webshop.

Wandelen en fietsen

Haal een gratis wandelkaart bij het toeristisch infopunt om te voet de nieuwe en eerdere Beaufort-kunstwerken te ontdekken. Wil je ook over de stadsgrenzen heen op ontdekking, dan zit je goed met de nieuwe fietsroutes. Download ze via www.triennalebeaufort.be

Kunst door de ogen van kinderen

Keiko en Sam nemen kinderen (en volwassenen) mee langs de Beaufort24-kunstwerken, met leerrijke kijk-doe- en stickeropdrachten. Het Beaufort24 Kijkboek is verkrijgbaar bij de toeristische infopunten voor €1 of op de Beaufort-webshop.

Beaufort Beeldenpark

In het Beaufort Beeldenpark zijn maar liefst 42 kunstwerken uit voorgaande edities permanent tentoongesteld. Deze kunstwerken zijn gratis toegankelijk en kunnen op elk moment van de dag bewonderd worden. Een gouden tip? Bezoek ze tijdens zonsopgang voor een magisch effect!
Alle info: www.triennalebeaufort.be

Auteur