Geuren ruiken die er niet zijn

Mijn vrouw is 73 en heeft last van geuren die er niet zijn, bijvoorbeeld uitlaatgassen. Als ze zoiets ruikt, heeft ze ook hoofdpijn, pijn op haar linkerborst en een misselijk gevoel. Artsen kunnen haar niet helpen en ze is ten einde raad. Ze slikt verschillende medicijnen, waaronder Oxynorm. Hoe komt ze van die geurklachten af?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Dat is moeilijk. Maar ik heb ook de indruk dat het probleem bij uw vrouw niet op zichzelf staat. De geurzin wordt gemaakt door zenuwentakjes die vanaf het neusslijmvlies naar de hersenen gaan en waarbij de hersenen van de binnenkomende informatie een 'geurplaatje' maken.

Het ruiken van vieze geuren die er in werkelijkheid niet zijn, heeft doorgaans te maken met een doorgemaakte virusinfectie waarbij bepaalde zenuwtakjes zijn uitgeschakeld. Er kan daardoor een soort disbalans ontstaan in de informatie. Maar geur staat ook onder invloed van de stemming. Uw vrouw heeft er meerdere klachten bij die je zou kunnen interpreteren als spanningsklachten.

Ik weet niet waarom ze Oxynorm gebruikt, maar dat is een opiaat; deze middelen zijn verslavend. Als je de dosering verlaagt, of wanneer de laatste dosis is uitgewerkt, krijg je een verhoogde gevoeligheid voor onaangename sensaties, waaronder geuren. Ik denk dat ze moet stoppen met opiaten, en dat een lage dosering van een tricyclisch antidepressivum de gevoeligheid voor onaangename sensaties kan verlagen. Overleg nog eens met de huisarts; het kan zijn dat uw vrouw depressief is en dan moet dat worden behandeld.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!