Gezondste landen ter wereld

Spanje, Italië en IJsland zijn de drie gezondste landen ter wereld. Nederland is gedaald naar de vijftiende plek. Dat blijkt uit de Bloomberg Healthiest Country Index van 2019.

De Bloomberg healthiest Country Index is een tweejaarlijkse meting die de volksgezondheid van 169 landen in rangorde schikt. Er wordt hiervoor gebruikgemaakt van de levensverwachting in een land. Daarbij wordt rekening gehouden met risicofactoren als rookgedrag en obesitas. Variabelen van buitenaf, als schoon water en milieuvervuiling, tellen ook mee. 

De top 10 gezondste landen

1. Spanje
2. Italië
3. IJsland
4. Japan
5. Zwitserland
6. Zweden
7. Australië
8. Singapore
9. Noorwegen
10. Israël

Van alle landen van de Europese Unie heeft Spanje met 86 jaar de hoogste levensverwachting. Volgens de University of Washington volgen Japan en Zwitserland daarna. 

Eetgedrag

De hoge levensverwachting kan een kwestie zijn van goed eetgedrag. Veel mensen in Spanje en Italië eten volgens het mediterraanse dieet. Dat dieet bestaat uit veel olijfolie, noten groente en vis en een beperkt gebruik van rood vlees. Het dieet wordt door een studie van de University of Navarra Medical school in verband gebracht met een lagere kans op hart- en vaatziekten, in vergelijking met een vetarm dieet.

Het IJslandse dieet bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit. IJslanders hebben daardoor minder last van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes. 

Bron(nen):
Trefwoorden: