Jeukende tepels? Dit kan de oorzaak zijn

Last van jeukende tepels? Zowel mannen als vrouwen krijgen er wel eens mee te maken. Gelukkig hoeft het niet meteen te betekenen dat er iets mis is. Waar komt het door en kun je iets doen om de jeuk te voorkomen? PlusOnline heeft het antwoord en geeft tips om de jeuk te voorkomen.

De tepels zijn ontzettend gevoelig en daarom zeer vatbaar voor jeuk. Jeuk ontstaat vaak door wrijving. De meest voorkomende oorzaak hiervan is wanneer er een kledingstuk langs de tepel wrijft. Maar jeukende tepels kunnen meer oorzaken hebben:

Makkelijk te verhelpen oorzaken

Allergische reactie
Sommige producten zoals zeep, bodylotion of wasmiddel kunnen een allergische reactie uitlokken. Er zitten veel verschillende chemicaliën in waar je misschien net niet tegen kan. Probeer eens producten uit zonder parfum en kleurstoffen en je zal snel weten of dit de oorzaak is van de jeuk.

Het weer
Droog, koud weer kan voor jeuk over het hele lichaam zorgen, ook bij de tepels. Wanneer dit de oorzaak is dan zien de tepels er vaak een beetje ruw uit. Probeer eens wat korter te douchen met lauwwarm water. Als je heet water gebruikt, verdwijnen alle natuurlijke oliën en droogt je huid uit. Hydrateer de tepels na het douchen met een goede crème.

Lingerie
In lingerie kunnen elementen zitten die een allergische reactie veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan elastiek of de gebruikte kleurstof. Als je onlangs een nieuwe bh hebt aangeschaft, kan dit de oorzaak zijn.

Hormonale oorzaken (vrouw)
Bij elke vorm van hormonale verandering kunnen de tepels jeuken of pijnlijk aanvoelen. Denk hierbij aan zwangerschap, menstruatie en de overgang. Ook kan borstvoeding zorgen voor jeukende tepels. Dat laatste kan soms zelfs een schimmelinfectie veroorzaken (candiasis, als gevolg van spruw bij je kindje). Vooral wanneer je last hebt van tepelkloven, zijn je tepels hier gevoelig voor. Ga naar de huisarts wanneer de tepels niet alleen jeuken maar ook glimmend of vlokkig zijn. Deze kan je dan een crème voorschrijven die schimmelinfecties verhelpt. Ook je kindje zal behandeld moeten worden tegen de spruw, om te voorkomen dat jullie elkaar blijven besmetten. Andere symptomen van candiasis zijn:

  • Verkleuring van de tepel naar roze/rood/paars;
  • Gladde, gespannen, glanzende of schilferige huid;
  • Ernstige jeuk die kan overgaan in een scherpe pijn (als messteken), vooral tijdens en na het voeden;
  • Brandend gevoel en/of pijn die door de arm of rug trekt.

Weinig voorkomende oorzaken

De ziekte van Paget van de borst
De ziekte van Paget– voluit 'de ziekte van Paget van de borst' – is een zeer zeldzame vorm van kanker die bij ongeveer 1 procent van de vrouwelijke patiënten met borstkanker voorkomt en nog veel zeldzamer is bij mannen.

Straling
Wanneer iemand behandeld is voor borstkanker, kunnen de tepels door de bestralingen nog lang ernstig jeuken. De bestraling doodt huidcellen en zorgt voor een droge, branderige en jeukerige huid. Wanneer dit het geval is, probeer dan eens de huid te masseren met een ijsblokje en draag wijde kleding die niet wrijft langs de tepels. Vet de tepels daarnaast dagelijks in.

Goedaardige tumor
Een tumor hoeft niet altijd kanker te zijn. Het kan voorkomen dat er een goedaardige tumor groeit in je borst. Dit veroorzaakt soms een jeukerige tepel met korstjes. Wanneer je een knobbel in je borst voelt is het verstandig om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan.

Raadpleeg altijd een arts wanneer de jeuk te vervelend of te erg wordt en je je zorgen maakt.