Kleinkind met waterpokken beschermt tegen gordelroos

Blaasjes, pijn, jeuk en veel huilen. Oppassen bij een jong kind met de waterpokken kan een uitdaging zijn. Maar er is ook goed nieuws, want het kan je beschermen tegen gordelroos.

Uit de buurt blijven van een kleinkind met de waterpokken? Misschien juist niet. Uit onderzoek in het medisch vakblad the BMJ blijkt dat het beschermt tegen gordelroos als je voor een kind met waterpokken zorgt. Beide ziekten worden veroorzaakt door hetzelfde varicellazostervirus.

Vrijwel alle kinderen krijgen een keer de waterpokken. Na een dag of tien is het weer voorbij met de vlekjes en de hangerigheid. Maar het virus gaat niet weg. Het trekt zich terug in de zenuwbanen van het lichaam. Net wanneer het het slechtst uit komt, wanneer je als 50-plusser last hebt van verminderde weerstand, steekt het virus opnieuw de kop op. Het veroorzaakt een plek met pijnlijke blaasjes, oftewel gordelroos. De pijn kan lang nawerken.

Bescherming

Uit onderzoek onder bijna 10.000 mensen, blijkt dat zorgen voor een kind met waterpokken het risico op gordelroos pakweg 30% kleiner maakt gedurende 20 jaar. Het nieuwe contact met het virus van het kind zet het eigen lichaam aan het werk om het virus te bestrijden, is het idee. Een eerdere theorie veronderstelde zelfs dat een kind met waterpokken je helemaal beschermt gedurende een periode, helaas is dat dus niet zo, maar het beschermt wel deels.