Nooit meer ingegroeide nagels

Behandelen en voorkomen

Een ingegroeide teennagel komt vaak voor bij de grote teen. De punt of rand van de nagel is dan in de huid gedrongen. Vaak ontstaat op deze plek overtollig eelt. Dit kan flink pijn doen en leiden tot een ontsteking.

Een nagel waarvan de rand of de punt in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft, vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. U voelt een irritatieplek en langzaam ontstaat er pijn. In de volgende fase dringt de nagelpunt in uw huid.

Dat kan veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Dat resulteert in een rode plek waar pus en bloed uit kan komen. Een ingegroeide teennagel komt het vaakst voor bij uw grote teen. Maar het kan bij al uw nagels voorkomen.

Verkeerd knippen
Een onderhuids ingegroeide nagel ontstaat door het verkeerd afknippen van de nagel. Als je de hoekjes van de nagel knipt, groeit de rand van de nagel onder het zachte weefsel. Daar veroorzaakt hij irritatie. Een andere vaak voorkomende manier van ingroeien is hypertrofie. De buitenste nagelplooi wordt dikker door een ontsteking die diep onder het zachte weefsel zit. Als u van uzelf nagels met een bolle vorm hebt, heeft u ook meer kans op een ingegroeide nagel. Vooral als u een grote teen met een bolle nagel hebt.

Ook dit helpt niet:

  • De verkeerde schoenen, bijvoorbeeld te smal of te klein
  • Uw nagels schuin afknippen
  • Een klap of stoot tegen uw tenen
  • Zweetvoeten, waardoor de huid weker is
  • Een afwijkende vorm van de nagel

Een ingegroeide nagel behandelen
Een ingegroeide nagel kan door de pedicure behandeld worden. Heeft u een ontsteking, ga dan naar uw huisarts. Om de pijn en roodheid te verminderen, kunt u een voetbad met zeezout nemen en de pijnlijke plek met Betadine druppelen. Een huis-, tuin- en keukenmethode is een voetenbadje met bleek of biotex. Kijk wel uit, want deze stoffen zijn behoorlijk agressief.

In ernstige gevallen moet u voor poliklinische behandeling naar het ziekenhuis. Als dat nodig is, zal uw huisarts u doorverwijzen. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw wortel permanent moet worden versmald, of als de nagel verwijderd moet worden.

Een ingegroeide nagel voorkomen
Uw nagels regelmatig recht afknippen verkleint de kans op ingroeiende nagels. Neem ze onder handen als u net in bad of onder de douche bent geweest. Uw nagels hebben dan een hoger vochtgehalte waardoor ze minder kwetsbaar zijn. Knip ze vooral niet te kort en bijt of scheur ze niet af. Dan kunnen ze namelijk inscheuren en gemakkelijk ingroeien.

4 Comments

Door Olga heijkoop (niet gecontroleerd) op zo, 26-11-2017 - 10:26

Geen soda en geen bleek maar biotex dat raad ik mijn cliënten altijd aan en werkt geweldig dat zuiverd bleek in het toilet en soda in de pan om etensresten te verwijderen!

Door Joze (niet gecontroleerd) op za, 1-2-2014 - 15:13

Als je eenmaal een ingegroeide nagel hebt kun je daar nog weer van af komen?

Door pedicure Lijan (niet gecontroleerd) op vr, 31-1-2014 - 11:53

vroeger werd soda aanbevolen....bij hele erge ontsteking wil ik dit nog een heel enkele keer adviseren omdat het de wond diep zuivert.
Provoet adviseerde jaren geleden om Biotex,groene zeep, (zee)zout of badedas te gebruiken omdat dit goed reinigt maar het beetje vet dat nog op de voeten zit niet weghaalt wat soda in sterke mate wel doet.
Bleek heb ik nog nooit geadviseerd....lijkt me niet zo'n goed idee voor de voeten.

Door m.s. (niet gecontroleerd) op vr, 31-1-2014 - 11:37

Een huis- tuin- en keukenmethode is niet bleek of biotex, maar SODA !
Dat ontsmet.