'Relatie en seks bepalen keuze anticonceptie'

De keuzes die vrouwen op het gebied van anticonceptie maken, zijn vooral gebaseerd op hun huidige relatie en seksuele activiteit, niet op zwangerschapswensen voor de lange termijn. Dat blijkt uit onderzoek aan het Penn State College of Medicine.

De onderzoekers bestudeerden bijna 1000 vrouwen tussen de 18 en 40 jaar in Pennsylvania met een private verzekering, waaruit de kosten van anticonceptie werden vergoed. Geen van de vrouwen had de intentie om binnen 12 maanden zwanger te worden: 13 procent maakte plannen voor over 12 tot 24 maanden, 25 procent voor 2 tot 5 jaar en 23 procent op een termijn van meer dan 5 jaar. Van de ondervraagde vrouwen wist 23 procent nog niet of ze kinderen wilde en 16 procent had geen kinderwens.

Onderzoek

Uit de studie bleek - in tegenstelling tot wat de onderzoekers verwachten - de kinderwens niet het belangrijkste motief te zijn bij de keuze voor een bepaalde vorm van anticonceptie. Dat waren de relationele status en hoe vaak de vrouwen seks hadden. De resultaten zijn online gepubliceerd in het tijdschrift Contraception.

"Op dit moment is de pil de meest gebruikte anticonceptiemethode in de Verenigde Staten", aldus onderzoekers Cynthia Chuang en Carol Weisman. "Langdurige vormen van anticonceptie zoals de spiraal en implantaten worden veel minder gebruikt. Ook vrouwen die op de lange termijn zwanger willen worden, maken amper gebruik van deze methoden. Langdurige vormen van anticonceptie zijn vooral populair bij vrouwen zonder kinderwens."

Plannen

De onderzoekers hopen dat vrouwen uiteindelijk de keuze voor anticonceptie ook laten afhangen van zwangerschapsplannen. "Als het gebruik van langdurige anticonceptievormen toeneemt, zal het aantal ongewenste zwangerschappen waarschijnlijk afnemen. Deze methoden zijn namelijk erg effectief."
 

Bron(nen):