Rode Kruis: extra hulp ouderen bij hitte

Gemeenten moeten betere voorbereidingen treffen voor hittegolven. Er moeten afspraken komen met lokale partijen over wie wat doet bij extreme temperaturen. Daarvoor pleit het Rode Kruis in hun nieuwe ''Hittegolfgids voor steden''.

Volgens het Rode Kruis is na de hittegolf van juli 2006, toen 1000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand overleden, landelijk het nodige gebeurd. Er is een Nationaal Hitteplan opgericht, „waardoor risicogroepen beter in de gaten worden gehouden”, zegt Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. „Maar op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is.”

Met name ouderen en chronisch zieken zijn kwetsbaar bij heet weer. Volgens Van Aalst is het erg belangrijk om te zorgen voor ’koelplekken’ bij warmere gedeelten in de stad met weinig groen en veel bebouwing. Bovendien raadt hij aan om kwetsbare inwoners op tijd te waarschuwen voor de hitte en met telefonische checks te blijven controleren of alles goed gaat.

Ook op school moet worden onderwezen over de gevaren van hitte. Tevens kunnen stedenbouwkundigen in de ontwikkeling van de stad meer rekening houden met hitte, door bijvoorbeeld meer bomen of perken te plaatsen. „Er zijn al gemeenten die hier werk van maken, maar nog niet iedere gemeente doet dit”, aldus Van Aalst.

Bron: Telegraaf