Sporten met een handicap

Welke sporten kunt u dan beoefenen?

Sporten is leuk en gezond. Ook als u een handicap heeft. Maar welke sporten kunt u allemaal beoefenen? En waar moet u rekening mee houden bij het kiezen van een sportvereniging? De meest gestelde vragen over aangepast sporten.

Kunt u met alle handicaps sporten?
Laten we het zo stellen: er is heel veel mogelijk. Of u nou een lichamelijke of een verstandelijke beperking heeft. Natuurlijk ligt het aan uw handicap welke sporten u wel en niet kunt beoefenen. En op welk niveau. Dat kan gaan van regelrechte topsport tot bewogen worden in het water.

Is een handicap een grote drempel?
Natuurlijk zijn er vaak aanpassingen nodig en kunt u niet zomaar overal terecht. Daarover zo meer. Mocht uw eigen onzekerheid vooral een drempel vormen, bedenk dan dat veel andere mensen ook als een berg opzien tegen de eerste stap richting sportclub. Denk maar eens aan mensen met overgewicht

Veel revalidatiecentra laten u actief kennismaken met verschillende sporten. Dus mocht u aan het revalideren zijn, dan is dat misschien een tip. Zo is in ieder geval de eerste horde alvast genomen.

Hoeveel gehandicapte sporters zijn er eigenlijk in Nederland?
Exacte gegevens zijn niet voorhanden, maar men gaat uit van zo'n 50.000 sporters. Daar worden ook mensen met een chronische ziekte toe gerekend, zoals diabetes, reuma of astma.

Die groep is meteen het grootst: 50 procent. Daarna volgen degenen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. De groep sporters met een beperkt gehoor- of gezichtsvermogen is het kleinst.

Wat zijn de meest populaire sporten?
Zwemmen staat met stip op nummer één. Zelfs als u veel pijn heeft, kunt u meestal wel bewegen in het water. Sterker nog: warm water verlicht de pijn. Het leuke is bovendien dat u kunt doorgroeien tot topniveau.

G-voetbal (gehandicaptenvoetbal) is ook heel populair en relatief veel verenigingen bieden dit aan. Daarnaast is hockey een sport in opkomst, vooral onder jongeren.

Er zijn ook minder bekende sporten, speciaal ontwikkeld voor mensen met een beperking. Goalbal voor slechtzienden bijvoorbeeld, waarbij de bal een belletje heeft. En sledge hockey: ijshockey op een sleetje, waarbij u zich voortbeweegt met een prikstok die tegelijk de hockeystick is.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een sport?
Allereerst moet u de sport leuk vinden, dat is het belangrijkste uitgangspunt. Bedenk verder wat u (nog) kunt. Veel mensen die al sportten voordat ze gehandicapt raakten, willen trouwens niet verder gaan met die specifieke sport. Ze vinden het verschil in prestatie te confronterend.

Het is ook goed om bij uzelf na te gaan of u zich het liefst wilt aansluiten bij niet-gehandicapten of wilt sporten met lotgenoten.

Kan ik bij elke sportvereniging terecht?
Nee, helaas niet. Als u zich in uw rolstoel aanmeldt bij een willekeurige vereniging, zullen ze u waarschijnlijk vertellen dat ze van gehandicaptensport geen verstand hebben.

Daarom kunt u het best op internet zoeken naar de mogelijkheden bij u in de buurt (onder trefwoord 'aangepast sporten'). Daarna bekijkt u welke sport het beste bij u past.

Wat zijn de voor- en nadelen van een reguliere sportvereniging?
Het kan zijn dat u zich maar ongemakkelijk en bekeken voelt bij een 'gewone' sportvereniging. Lotgenoten snappen tenminste waar u mee zit.

Daarom zoekt u misschien het liefst een gespecialiseerde club of sport. Aan de andere kant is het wel gezellig om lid te worden van dezelfde club waar uw vriendinnen of buurvrouw ook sporten.

Alles valt of staat natuurlijk met de beschikbare sportfaciliteiten: u moet er met uw handicap wel terecht kúnnen.

Worden de spelregels eigenlijk aangepast?
Ja, bij een aantal sporten worden de regels aangepast. Zo wordt bij korfbal de korf minder hoog gehangen en let men niet zo sterk op de man/vrouwverdeling. Uiteraard worden de sportmaterialen ook anders gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan rolstoelhockey, waarbij de stick vast zit aan de rolstoel.

Wat is dé reden om te gaan sporten?
Dezelfde reden die ook geldt voor mensen zonder beperking: het is goed voor uw gezondheid. Maar u krijgt er ook meer spierkracht mee. En u kunt de lichaamsfuncties die u nog heeft, beter onderhouden. Verder leert u beter omgaan met uw handicap en krijgt u er hoogstwaarschijnlijk meer zelfvertrouwen door. Alle reden dus om snel op zoek te gaan naar een sport die bij u past!

Trefwoorden: