Stelling: liever een dokter met pen en papier

Een dokter die het consult houdt met een notitieblok en pen in de hand, heeft meer aanzien, dan een dokter achter een computerscherm. Dat blijkt uit een onderzoek onder patiënten in de JAMA Oncology.

Oogcontact

Patiënten keken of ze de dokter meelevend vonden, professioneel en of hij goed kon uitleggen. De dokter scoorde op alle punten hogere cijfers als hij het notitieblok in de hand had, dan wanneer hij achter een beeldscherm zat, ook al probeerde hij het oogcontact zo min mogelijk te verbreken.

Vertrouwen

In beide gevallen maakte de dokter aantekeningen. Wanneer hij achter de computer zat kon hij ook nog wat opzoeken, maar dat wekte geen extra vertrouwen. Blijkbaar houden wij mensen van contact zonder beeldscherm ertussen. Maar een moderne dokter kan bijna niet meer zonder de computer, dus voor deze minder prettige communicatie zullen we een oplossing moeten vinden, schrijven de onderzoekers.

Hoe denkt u hierover? Reageer, en laat een bericht achter.

Meer lezen over dit boeiende onderzoek met videobeelden en acteurs? Kijk hier (wel in het Engels).
 

19 Comments

Door wvk (niet gecontroleerd) op ma, 25-6-2018 - 13:48

zonder pc vindt ik prettiger en heb graag oogcontact dat vindt ik fijner.

Door Paula Habets (niet gecontroleerd) op zo, 24-6-2018 - 21:45

Mijn huisarts gebruikt de P.C. om dingen op te zoeken ( wanneer was u eerder hier met deze klachten of om bloedwaarden te bekijken) en ook laat zij ons beelden zien om iets duidelijker te maken. Prima toch!
Onze dierenarts zocht ook wel vaker iets op: goed idee!

Door Piet Noordhuizen (niet gecontroleerd) op za, 23-6-2018 - 18:48

Geen enkele
robleem hoor

Door J Hakkert (niet gecontroleerd) op vr, 22-6-2018 - 08:16

Onze huisarts heeft de computer zo staan dat de patiënt mee kan kijken.
Als hij /zij een bloed onderzoek moet uitleggen is dat een handiger. We krijgen daarnaast ook de goede waarden te zien .Ze kunnen tenslotte niet alle patiënt gegevens uit hun hoofd kennen. De druk is al hoog genoeg.

Door Amanda (niet gecontroleerd) op do, 21-6-2018 - 18:07

Of de dokter nu schrijft of typt. Wat maakt dat nou uit? Hij of zij moet toch kijken wat er geschreven wordt of dit nu op de pc is of op papier. Ik bind het eerder negatief op papier. Slordig. Op pc kunnen ze alles sneller terugvinden.

Door K.Ruiter (niet gecontroleerd) op do, 21-6-2018 - 13:52

Tegenwoordig lijkt t erop dat ze wat jij vertelt in googlen. Mijn dochter kreeg zelfs een print van huisdokter.nl mee. Dat kunnen we thuis ook huisartsen laten zo echt wel blijken de cliënt niet te begrijpen of voor vol aanzien

Door A.H. de Man (niet gecontroleerd) op wo, 20-6-2018 - 20:30

Prettig is het niet altijd, maar het scheelt de dokter wel tijd en ze staan toch al zo onder druk en stress leid ook af.

Door ED Wilp (niet gecontroleerd) op wo, 20-6-2018 - 11:45

ik heb wel eens tegenover een specialist gezeten die stelde vragen aan de computer zo leek dat voor de patiënt en heb hier een klacht over ingediend en daar stelde hij als antwoord ik had een te groot dossier de grootste onzin maar bij zon arts voel ik mij niet op mijn gemak en ik denk vele niet

Door Jan Janssen (niet gecontroleerd) op wo, 20-6-2018 - 09:16

Gegevens van consult opslaan op computer is wenselijk.

Door K.J.Offenberg (niet gecontroleerd) op wo, 20-6-2018 - 08:43

Als de arts het werk goed doet maakt het voor mij niet uit hoe ze het doen.