Vaak boos op mezelf

Soms kan ik bijna niet mijn woede te beheersen. In een discussie of tijdens het golf of tennis reageer ik extreem. Vooral als iets niet lukt. Ik ben dan voornamelijk boos op mezelf, maar ik merk wel dat anderen zich daar niet prettig bij voelen. Wat kan ik hier aan doen?
J. v. E.

Chantal van der Leest, psycholoog: 

Om met uw boosheid om te gaan, is het nodig om te weten wat u precies boos maakt. Kwetst iemand u in een discussie, of trekken anderen uw sportieve prestaties in het belachelijke? Als anderen u laten ontvlammen, is het misschien nuttig om te kijken naar wat zij nou echt bedoelen.

Misschien vat u het wel helemaal verkeerd op en wilden ze u niet kwetsen. Misschien bent u zelf ook wel niet zo aardig voor ze geweest? Probeer de situatie te relativeren, is dit het waard om je zo over op te winden? Wanneer de conclusie is dat ze over uw grenzen gaan, is het misschien tijd om daar iets aan te doen.

Boos op jezelf
Maar uit uw vraag blijkt dat de woede vooral uit uzelf komt. Je geeft aan dat anderen het vervelend vinden dat u zo boos wordt. Mensen die om u geven, zien niet graag toe hoe u zichzelf uitfoetert. Het is immers een vriend van ze, waar u zo tegen tekeer gaat! Zij waarderen u om wie u bent en zien blijkbaar geen reden om u zo 'af te straffen'.

In dat geval is het misschien goed om daar een voorbeeld aan te nemen. Het lijkt er op dat u de lat te hoog legt voor jezelf. Blijkbaar wordt u kwaad, omdat je sommige dingen niet kan en in uw eigen ogen niet goed genoeg doet.

Wees mild
Het zou kunnen dat u minder boos wordt op uzelf als u leert om uzelf beter te accepteren. De eerste perfecte mens moet nog geboren worden, dus ook u maakt wel eens een fout. Wees dus mild voor uzelf. Denk niet: wat stom dat ik mis heb geslagen, als u een bal mist, maar denk: oefening baart kunst. In de plaats van uzelf te veroordelen om wat u niet kan, legt u meer nadruk op wat u wel goed kan. Geef uzelf wat vaker een schouderklopje. Zie de humor in van dingen die niet goed gaan.

Schrijf gewoon eens op wat u allemaal goed aan uzelf vindt en wat u bereikt hebt. Dat hoeft niet wereldschokkend te zijn, maar gewoon een goede daad die u heeft gedaan of een fijne karaktereigenschap. Benader uzelf positief. Kijk eens in de spiegel en zie uzelf zoals u bent; een man die de moeite waard is. Er is toch geen reden om zo boos op die persoon te worden?

Komt u er zelf niet uit? Zie dat dan niet als nog een mislukking. Jezelf veranderen zonder hulp kan erg lastig zijn. Zoek een coach of psycholoog die u kan helpen de achterliggende oorzaken van uw boosheid aan te pakken.

 

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!