Veel Nederlanders zeggen 'nee' in Donorregister

Ongeveer de helft van alle Nederlanders (18+) had zich begin dit jaar geregistreerd als donor. Veel nieuwe aanmeldingen blijken echter een 'nee' als antwoord te hebben.

Op 1 juli treedt de nieuwe Donorwet in werking. De andere helft van Nederland, zo'n 7 miljoen mensen, zal dan automatisch als donor worden beschouwd, zonder bezwaar.

De andere helft heeft zich inmiddels uitgesproken. Op 2 januari 2020 stonden 6,9 miljoen mensen ingeschreven in het register; 556.000 mensen meer dan het jaar ervoor. De nieuwe aanmelders waren echter voornamelijk negatief. 370.000 Nederlanders hebben een 'nee' laten registreren. 130.000 mensen stemden juist wél toe. Van het totale aantal registraties, dus die 6,9 miljoen geeft nog wel een meerderheid van 55% aan donor te willen zijn. 34% heeft bezwaar gemaakt.

Grote verschillen

Er zijn opvallende verschillen tussen groepen in de maatschappij. 75% van de groep 18-20 heeft zich niet geregistreerd. Veel mensen met een niet-Westerse migratieachtergrond namen niet de moeite zich te registreren: 28%. Westerse migranten iets vaker met 36% en inheemse Nederlanders kwamen het vaakst in actie met 55%. Dat verschil komt vooral door angst en vooroordelen. Niet-westerse mensen zijn vaker bang dat ze aan de afspraak vastzitten (terwijl de registratie altijd kan worden gewijzigd) en dat dokters straks hun lichamen zullen 'leegroven'. Onder moslims is de bereidheid om organen te doneren slechts 1%.

Onder de protestante en katholieke kerkgangers is respectievelijk 28% en 25% bereid organen te doneren.  Verder blijkt dat dorpen in de bible-belt dit erg serieus nemen: in Urk is maarliefst 67% geregistreerd, in Staphort 65% en in Vaals 62%.

Herinnering uitgesteld

Wie na 1 september nog steeds niet in het donorregister staat, wordt tweemaal per brief opgedragen de keuze alsnog kenbaar te maken. Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) wilde dat al eerder doen, maar vanwege de corona-crisis en een gebrek aan personeel op het ministerie, is besloten die actie uit te stellen.

Bron: NOS, RTL nieuws