Verpleeghuis introduceert eigen woning voor lhbt-senioren

Deze week opent het dr. Sarphatihuis in Amsterdam de eerste lhbt-woning voor acht Amsterdamse senioren. Zorginstelling Amsta zet hiermee een volgende stap in klantspecifieke zorg voor ouderen.

De nieuwe afdeling in het dr. Sarphatihuis heet Rozeneiland en is speciaal bedoeld voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (lhbt). Doel van deze eigen woning is dat de bewoners oud kunnen worden in een omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn, zonder dat ze uit hoeven te leggen hoe ze hun leven hebben ingevuld.

Eerste woning voor lhbt-ouderen

Volgens Amsta is het dr. Sarphatihuis in Amsterdam het eerste verpleeghuis dat een specifieke woonplek voor lhbt-ouderen creëert. Wel zijn er al verschillende verpleeghuizen die onder de noemer de Roze Loper speciale aandacht aan oudere lhbt’ers besteden. De woning in het dr. Sarphatihuis biedt ruimte aan acht mensen met uiteenlopende zorgvragen.

Terug in de kast

Zowel volgens Amsta als de thuiszorgorganisatie Gay Care – die bij de invulling van de woonplek betrokken is – is er behoefte aan dit soort speciale woon- en zorgvoorzieningen. Sommige lhbt-ouderen gaan in een verpleeghuis weer terug in de kast, omdat andere bewoners of verzorgers er door onwetendheid of onervarenheid niet goed mee om kunnen gaan. Het gevolg is dan dat oudere lhbt’ers zich buitengesloten voelen en geen aansluiting meer vinden in hun woonomgeving.

Bron(nen):

1 Reactie

Door Inge Blaauw (niet gecontroleerd) op za, 10-12-2016 - 11:15

Gewoon doen. EN: men is dan ook met de hetero's. Sarphatihuis is gewoon dan nog steeds voor allen. Het is bekend dat men weer discrimineert in andere huizen, behalve Vinkenstr.-Haarlemmerplein?!