Vleeswaren bewaren. Zo doet u dat!

Temperatuur koelkast erg belangrijk

Getty Images

Bij veel producten hoeft u niet zo nauwkeurig vast te houden aan de houdbaarheidsdatum. Zo kunt u vruchtensap dat over de datum is vaak nog veilig drinken omdat het verhit is geweest. Maar met vleeswaren is het een ander verhaal. Schadelijke bacteriën verspreiden zich snel op vleeswaren. Om ziekte en problemen te voorkomen, is het dan ook van groot belang om vleeswaren op de juiste manier te bewaren.

Maar hoe kunt u vleeswaren nu het best bewaren? Vleeswaren zijn heel bederfelijk. De ene nog wat meer dan de ander. Zo kunt u gedroogde vleeswaren, zoals salami langer bewaren dan gekookte of gegaarde ham. In alle gevallen telt: als vleeswaren over de datum zijn, kun je ze niet meer eten. Leg vleeswaren na gebruik ook altijd snel terug in de koelkast en laat het niet op tafel staan tijdens bijvoorbeeld de lunch.

Temperatuur koelkast
Het belangrijkste is dat de temperatuur van uw koelkast goed is. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat een kwart van de koelkasten in Nederlandse huishoudens te warm is afgesteld. Deze koelkasten zijn zeven graden of warmer. De ideale temperatuur om bederven van vlees te voorkomen is vier graden. En het beste kunt u ze bewaren direct boven de groentela, de koudste plek van de koelkast.

Op vleeswaren kan een tgt-datum of een tht-datum staan. Tgt staat voor 'te gebruiken tot'. Deze afkorting komt u vooral tegen op zeer bederfelijke producten die u in de koelkast moet bewaren. De tgt-datum is de uiterste datum waarop u het product mag eten. Gooi vleeswaren na de tgt-datum altijd weg, ook al ziet het er nog goed uit en smaakt het misschien nog prima. De tgt-datum is de uiterste consumptiedatum.

Tht
De tht-datum staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Deze vindt u op minder bederfelijke producten die u lang niet allemaal in de koelkast hoeft te bewaren. De tht-datum is de datum tot welke de fabrikant een goede kwaliteit van het betreffende product kan garanderen. Bewaar vleeswaren niet tot na de tht-datum. U kunt het misschien nog wel eten zonder veel risico te lopen, maar de kans bestaat dat de smaak, de geur en de kleur van het product verandert.

Onderzoek van de consumentenbond heeft uitgewezen dat mensen met de houdbaarheidsdatum van vleeswaren voorzichtig om moeten springen. Volgens de bond liggen er serieuze gezondheidsrisico's op de loer. Hun onderzoek liet zien dat sommige vleeswaren de tht-datum nauwelijks haalden.

De productiewijze van vleeswaren zegt veel over de houdbaarheid. U kunt ze eigenlijk onderverdelen in drie groepen: rauwe vleeswaren, gekookte en gegaarde vleeswaren en de laatste groep gezouten, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren. Rauwe vleeswaren, zoals bijvoorbeeld carpaccio en filet américain, kunt u na openen niet langer dan twee dagen bewaren. Gekookte en gegaarde vleeswaren, zoals bijvoorbeeld boterhamworst en kipfilet blijven goed tot vier dagen na openen. Gezouten, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals salami en rookvlees, blijven houdbaar tot zeven dagen na openen.

Een goed georganiseerde koelkast helpt niet alleen om voedselverspilling te voorkomen, maar ook om je eten langer vers en lekker te houden. Met deze tips blijft je voedsel langer vers en bespaar je tijd én geld.

 

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Consumentenbond