Wanneer is fruit rijp?

Voel, ruik en kijk goed

Hoe voel je of een watermeloen rijp is? Hoe weet je of een kokosnoot goed is? Wanneer is het tijd je ananas aan te snijden? En is fruit dat precies rijp is ook het gezondst?

Als fruit rijp is, smaakt het het best. En: het zit dan vol met vitamines. Als het te lang blijft liggen, gaat een deel van de gezonde stoffen verloren.

De lekkerste appels en peren pikken de meeste mensen er op de groente- en fruitafdeling zo uit. Toch zijn er een paar soorten die vaak voor twijfel zorgen.

Ananas
Een ananas is goed als de bladeren nog groen zijn. De kleur van de schil moet helder zijn. Ruik aan de onderkant of hij daar nog fris en fruitig ruikt. Als de ananas een beetje licht aanvoelt voor de grootte, dan is hij waarschijnlijk al op zijn retour. Hoe zwaarder, hoe sappiger!

Kokosnoot
Een kokosnoot kunt u eten als hij heel jong is, maar ook nog na enkele maanden. Optimaal is hij als het vruchtvlees lekker zacht en sappig is. De ideale kokosnoot klotst als u 'm heen en weer schudt. Hij voelt een beetje zwaar en heeft een mooie, gelijkmatige bruine kleur. De drie donkere 'ogen' hebben alledrie dezelfde tint, die donkerder is dan de rest van de schil. Bovendien zitten er geen gaatjes of zwakke plekken in.

Watermeloen
Een watermeloen zoekt u uit op stevigheid, een frisse geur en een onbeschadigde schil. Het is hier ook een goed teken als de vrucht een beetje zwaar aanvoelt voor het formaat. De plek waar de vrucht aan de steel zat, moet egaal oranje zijn.

Andere soorten
Heeft u twijfels bij ander fruit? Beoordeel de rijpheid door goed te kijken naar de kleur van de vrucht. Ook als u er zacht in knijpt en eraan ruikt, weet u vaak snel of het een goed moment is om de vrucht te kopen. Beschadigingen zorgen dat fruit snel in kwaliteit afneemt. Kies dus bij alle soorten niet alleen op rijpheid, maar ook op gaafheid.

Fruit kopen en bewaren
Sommige soorten kunt u al kopen voordat ze lekker zijn om te eten. Een watermeloen, perzik, banaan en ander zacht, zoet fruit kunnen thuis nog wat narijpen. Andere soorten, zoals appels, kunt u het beste rijp kopen.

Het meeste fruit kunt u het beste in de koelkast bewaren. Tropische soorten als mango en ananas bewaart u buiten de koelkast. Maar als u goed, vers fruit heeft gevonden, is het allerbeste natuurlijk: meteen lekker opeten!

Bron: 
* VersWijzer van het Voedingscentrum

Auteur