Wat is een ontslakkingskuur?

Zuiver uw lichaam van binnenuit

Tijdens een ontslakkingskuur zuivert u uw lichaam van achtergebleven afvalstoffen in uw darmen. Het is eigenlijk een grondige onderhoudsbeurt voor uw lichaam, met als effect een schoner gevoel van binnen, een gezondere huid en een paar kilo’s minder lichaamsgewicht.

Ons lichaam krijgt dagelijks te maken met afvalstoffen en gifstoffen. Zelfs bij optimaal functioneren worden nooit alle afvalstoffen verwerkt en blijven er deeltjes achter. Deze deeltjes worden ‘slakken’ genoemd. Het zijn onder andere conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen, nicotine, alcohol, koffie en stoffen in de vervuilde lucht.

De aanwezigheid van deze afvalstoffen in uw darmen kunnen vermoeidheid, futloosheid, haaruitval en een slechte huid veroorzaken. Wanneer u ontslakt, doet uw lichaam een poging de aangekoekte resten uit het lichaam te krijgen.

 

Wat moet u doen?
Ontslakken door te vasten kan op twee manieren. U kunt helemaal vasten, waarbij u niets eet en alleen kruidenthee en water drinkt. Of u kunt iets minder streng vasten door niets te eten, maar wel fruit- en groentensappen te drinken.

 

De eerste vorm van vasten kunt u in een kuuroord doen. Gedurende een week eet u niets, maar drinkt u alleen kruidenthee en water. Elke dag krijgt u massages en een klysma. Met behulp van een slang wordt dan via uw anus water door uw darmen gespoeld. Hierdoor weken de slakken los en spoelen afvalstoffen weg. Zo’n ontslakkingskuur kost tussen de vijfhonderd en duizend euro voor een week.

[PAGEBREAK]

Tijdens het sapvasten eet u drie tot tien dagen geen normaal voedsel, maar drinkt u fruit- en groentesappen. De sappen bevatten voldoende vitamines en mineralen, zodat u toch uw voedingsstoffen binnenkrijgt. Het sapvasten kan gewoon thuis, naast uw gewone bezigheden.

Bij de drogist zijn allerlei ontslakkingsmiddelen (elixirs) te koop. Deze middelen beloven dat uw darmen worden gereinigd door driemaal daags een lepel elixir te nemen.

 

Voor wie is het?
Ontslakken is geschikt voor mensen die bewust hiervoor kunnen kiezen. Het is belangrijk van te voren te bedenken wat u ermee wilt bereiken en of u het vol kunt en wilt houden. Verder is het belangrijk dat u een goede periode uitkiest waarin u gaat ontslakken. Tijdens zwangerschap, ziekte of een stressvolle periode is het niet verstandig om aan een ontslakkingskuur te beginnen. Want doordat u weinig voeding binnenkrijgt, heeft u minder energie dan normaal.

 

Wat vinden deskundigen?
Het nut van ontslakken is nooit bewezen door erkend wetenschappelijk onderzoek. Omdat u minder energie binnenkrijgt dan uw lichaam nodig heeft, haalt uw lichaam eiwitten uit uw spieren. Dit kan afname van spiermassa en spierpijn tot gevolg hebben. Het Voedingscentrum raadt vanwege deze twee redenen aan een ontslakkingskuur niet langer dan twee tot drie dagen te volgen.

[PAGEBREAK]

Voordelen
Ontslakken heeft als voordelen een stralende huid en een fris en opgeruimd gevoel van binnen. Ook raakt u snel een aantal kilo’s gewicht kwijt.

 

Nadelen
Een ontslakkingskuur is zwaar en vergt veel discipline. U kunt last krijgen van zogenaamde ontgiftigingsverschijnselen. De gifstoffen die uit uw lichaam worden verwijderd, kunnen onder andere hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn en pukkels veroorzaken. Omdat u tijdens de ontslakkingskuur niets eet, raakt u snel kilo’s kwijt. Deze kilo’s komen er echter weer snel bij als de kuur is afgelopen en u weer normaal gaat eten.

Disclaimer
De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crashdiëten. Mensen met ernstig overgewicht (bmi > 30) kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen. Houd er ook rekening mee dat de meeste diëten bedoeld zijn 'voor het leven'. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilo's er snel weer bij.

Auteur