Wat zeggen afkortingen over houdbaarheid?

TGT, THT... Wat betekent het?

Getty Images

Op producten zie je ze altijd staan: de zogeheten TGT-datum of de THT-datum. Mag je deze producten na deze datum nu wél eten of niet?

Een discussie over afkortingen op voedingsmiddelen is een bekend huiselijk tafereel. Broer beweert dat je producten na een bepaalde datum nog gerust kunt eten, zus is overtuigd van het tegendeel. En pa vraagt zich af waar dat 'ten minste' voor staat. Er zijn nog veel misverstanden over de TGT-datum en de THT-datum.

TGT

TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Deze afkorting kom je tegen op zeer bederfelijke producten die je in de koelkast moet bewaren. Denk aan voorgesneden groente, vlees en verse vis. De TGT-datum is de uiterste datum waarop je het product mag eten. Na die datum loop je het risico ziek te worden, bijvoorbeeld door een schadelijk grote hoeveelheid van de listeriabacterie. Gooi eten en drinken na de TGT-datum weg, ook al ziet het er nog goed uit en smaakt het misschien nog prima. De TGT-datum is de uiterste consumptiedatum.

THT

THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. De THT-datum vind je op minder bederfelijke producten die je lang niet allemaal in de koelkast hoeft te bewaren. Bijvoorbeeld groente in een pot, soep in blik, chips, broodbeleg, koekjes, eieren en frisdrank.

De THT-datum is de datum tot welke de fabrikant een goede kwaliteit van het betreffende product kan garanderen. Na deze datum kun je het product nog probleemloos en zonder veel risico eten, al bestaat de kans dat de smaak, de geur of de kleur van het product verandert. Ook kan het vitaminegehalte achteruit gaan. Ruik en proef zelf of je het product nog wilt eten. Je hoeft eten en drinken na het verstrijken van de THT-datum in elk geval niet weg te gooien, en daarmee voorkom je voedselverspilling.

Let wel op dat het bovenstaande alleen geldt voor producten die niet geopend zijn en die zijn bewaard volgens de instructie op de verpakking.

Auteur