Zo blijft u fit in de winter

Binnen en buiten in beweging

In de winter heeft u vaak de neiging om lekker warm bij de kachel te blijven zitten. Toch zult u zich vaak fitter voelen als u wel blijft bewegen en gaat sporten. Trek u niks aan van het koude en natte weer en beweeg!

Zelfs al is de temperatuur gedaald en is er meer regen dan zon, dat betekent niet dat u uw loopschoenen achter in de kast moet zetten. Er zijn vele manieren om toch fit te blijven, zowel binnenshuis als buitenshuis.
Binnenshuis
Als u graag binnen blijft, zijn er veel manieren om calorieën te verbranden en uw spieren te versterken. Test uw plaatselijke fitnesscentrum en zie wat voor apparatuur en diensten zij aanbieden. De fitnessruimte is misschien een leuk alternatief als u niet buiten wilt sporten in de winter.
 
Het volhouden van een trainingsschema is vaak ongelooflijk moeilijk tijdens de wintermaanden, zelfs bij een fitnesscentrum. Het is niet leuk om er door de kou naartoe te moeten. Daarom kunt u het aanschaffen van apparatuur in je eigen huis overwegen, bijvoorbeeld een loopband of een multifunctionele trainingsmachine.

Als u niet het budget hebt voor een dure machine, investeer dan in eenvoudige hulpmiddelen, zoals een trainingsbal, een weerstandsband of een springtouw. Er zijn ook leuke fitnessdvd's.

Buitenshuis
Op mooie winterdagen kunt u het best naar buiten. Wintersporten zoals schaatsen, sneeuwwandelen en skiën verbranden veel calorieën en ze zijn leuk om te doen.

Daarnaast kunt u zolang het niet glad is altijd hardlopen. Als u geen extra geld wilt uitgeven en toch actief wil blijven, is buiten lopen ideaal. De volgende tips beschermen u tegen het koude weer:

  • Extra lagen kleding houden u warm en u kunt altijd iets uittrekken.
  • Zorg ervoor dat uw broek lang genoeg is, zodat er geen onbedekte huid is.
  • Draag handschoenen. Zo voorkomt u winterhanden.
  • Een sjaal houdt uw nek lekker warm.
  • Draag een muts, want u verliest veel warmte via uw hoofd.
  • Doe een snelle warming-up voordat u begint te lopen, zodat uw spieren warm en los zijn.
  • Adem door uw neus, omdat het de lucht filtert en verwarmt.

Het overwinnen van de winterblues
Voor velen kunnen de wintermaanden een deprimerende tijd zijn vanwege de kou en de korte dagen met minder zon. Met die gevoelens van depressie, is trainen soms het laatste waar je zin in hebt. Toch helpt rennen tegen een depressie. Opstaan en actief zijn geeft het gevoel dat u iets bereikt hebt en daardoor voelt u zich al beter.

Een trainingsmaatje zou ook kunnen helpen om u te motiveren. Of probeer tijdens de training te luisteren naar vrolijke muziek die uw stemming positief beïnvloedt en u op een sneller tempo houdt. Een andere manier om uzelf te motiveren voor een training is een personal trainer inhuren.

Fitnesstips
Activiteiten, zoals tuinieren, spelen met uw (klein-)kinderen, wandelen met de hond, of het parkeren van de auto ver van de supermarkt, zijn allemaal slimme manieren om bewegen stiekem in uw dag in te bouwen.

Ook al lukt het misschien niet om in de winter net zoveel te bewegen als in de zomer, probeer toch uw gebruikelijke bewegingsschema vol te houden. Dit is goed voor hart en bloedvaten, kracht en flexibilliteit. Gebruik de kou niet langer als een excuus om niet fit te zijn!

Auteur