Zomers worden warmer: zo houdt u uw huis koel

Getty Images

Nu de Nederlandse zomers steeds warmer worden, denken veel mensen na over hoe die hitte buiten de deur te houden. Moeten we massaal aan de airco, of zijn er ook andere manieren om het huis koel te houden?

De zomer van 2019 was de zomer van het nieuwe Nederlandse hitterecord: 40,7 graden. Nooit eerder hadden de thermometers de 40 graden aangetikt, en nu ging het er meteen ruim overheen. De warmste zomer in ruim drie eeuwen is overigens ook nog niet eens zo lang geleden… dat was namelijk de zomer van 2018


Pak het slim aan

De klimaatverandering brengt allerlei problemen met zich mee, zowel op het grote wereldtoneel als op onze eigen vierkante meters. Want hoe slaapt u in zo’n veel te warme slaapkamer? En hoe zorgt u ervoor dat het in huis toch prettig – en gezond! – toeven blijft? Vergeet de energieslurpende (mobiele) airco en pak het écht slim aan!

[ITEMADVERTORIAL]

Zonwering

Wilt u ook ’s zomers comfortabel leven, dan is zonwering aan de buitenzijde van de ramen een bijzonder slimme investering. Er zijn veel verschillende producten om het zonlicht buiten te houden: van de aloude zonneschermen tot de compleet verduisterende rolluiken. Buitenzonwering zorgt ervoor dat de warmte van de zon het raam niet raakt, waardoor de hitte nog maar nauwelijks naar binnen komt. En hoe dichter de zonwering – denk aan het rolluik – hoe beter de warmtewerende werking. Buitenzonwering is trouwens niet alleen geschikt voor de ramen op de begane grond. Juist ook op de slaapkamers en de zolder is goede zonwering een must. Tegenwoordig kunt u ook voor het dakraam buitenzonwering of zelfs rolluiken (laten) installeren. 


Ramen open, ramen dicht

Zodra de temperatuur ’s morgens weer oploopt, moeten ramen en deuren zo veel mogelijk dicht – liefst in combinatie met zonwering. Pas ’s avonds – als de zon onder is – gaat u de woning koelen. De beste manier om dat te doen, is door zoveel mogelijk ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Vergeet daarbij ook de zolder(dak)ramen niet! De natuurlijke trek die zodoende ontstaat, zorgt ervoor dat de hitte het huis kan verlaten.

Als u liever niet steeds nadenkt over het openen en sluiten van ramen en zonwering, kunt u dat ook (laten) automatiseren. Bediening met een app, spraakbediening via bijvoorbeeld Google Home – het kan tegenwoordig allemaal. Daarnaast zijn er dakramen die zijn uitgerust met sensoren die de luchtvochtigheid en de temperatuur binnen en buiten monitoren. Op basis van die informatie openen en sluiten deze ramen automatisch. In combinatie met buitenzonwering met dezelfde functionaliteit is het een ideale manier om de zomerse warmte buiten de deur te houden. 
 

Auteur 
Bron 
  • KNMI