Google Maps: ook ideaal in het buitenland

Getty Images

U gaat op vakantie en u neemt mee… uw goede humeur natuurlijk, want wie wordt er nu niet vrolijk van vakantie? Minstens zo onmisbaar is een goed navigatiesysteem. Op uw smartphone zit er gelukkig één: Google Maps. En Google Maps navigeert niet alleen, hij helpt u zelfs uw auto terug te vinden. Maar wat kost dat eigenlijk: Google Maps in het buitenland?

Eindeloos dwalen door verlaten dorpjes is er allang niet meer bij. Waar u vroeger nog zat te zweten boven het grote kaartenboek, werd later het navigatiesysteem uw beste vriend. En tegenwoordig is zelfs zo’n navigatiekastje alweer een beetje ouderwets: lang leve de smartphone. 

Navigeren per gps

Google Maps is een gebruiksvriendelijke app waarmee u werkelijk overal de weg vindt. Heeft u nog niet eerder met Google Maps gewerkt, dan is de uitleg van Seniorweb een aanrader. De app navigeert per gps en verbruikt voor de navigatie geen MB’s van uw internetbundel. Maar… Google Maps heeft wel MB’s nodig om de kaarten te downloaden. Gelukkig is daar ook een slimme oplossing voor. 

Verbruik Google Maps

Als u met Google Maps navigeert, kost u dat in de auto per uur gemiddeld zo’n 35 MB. Dit is afhankelijk van de kaarten die de app onderweg moet downloaden. Rijdt u door een druk gebied met veel wegen, dan verbruikt de app meer dan wanneer u door een dunbevolkt gebied met weinig wegen rijdt. 

Google Maps zonder MB’s

U kunt Google Maps ook laten navigeren zónder MB’s te gebruiken. Dat doet u door thuis – via uw eigen wifi – kaarten offline op uw smartphone op te slaan. Uw telefoon hoeft dan tijdens het rijden niets meer te downloaden. U kunt overigens geen complete wegenkaart van een land downloaden, Google Maps downloadt alleen beperkte gebieden die u zelf kunt selecteren. Wel kunt u natuurlijk zelf zoveel kaarten opslaan als u wilt: uiteindelijk hebt u dan toch alle wegen in bijvoorbeeld Frankrijk tot uw beschikking. 

Offline kaarten Google Maps opslaan

 • Open Google Maps
 • Druk linksboven op de drie streepjes
 • Druk op ‘Offline kaarten’
 • Druk op ‘Aangepaste kaart’
 • Ga op de kaart naar het gebied dat u offline wilt opslaan
 • Druk op ‘Download’
 • De kaart wordt nu via wifi offline opgeslagen
 • U kunt dit zo vaak herhalen als u wilt, natuurlijk wel afhankelijk van de opslagruimte op uw telefoon 

Over het offline kaarten opslaan vindt u op Seniorweb ook nog een uitgebreide uitleg, met een instructiefilmpje. 

Nooit meer zoeken naar uw auto

Wist u dat Google Maps u ook kan helpen uw geparkeerde auto terug te vinden? Zeker op vakantie is dat handig: u bent heus de eerste niet die die ene parkeerplaats onder de platanen niet meer terug kan vinden. In Google Maps kunt u heel eenvoudig een locatie instellen als parkeerplek:

 • Parkeer uw auto en open de app Google Maps
 • Druk op uw locatie: het knipperende blauwe rondje 
 • Druk op ‘Instellen als parkeerplek’
 • U ziet op deze locatie nu een ‘P’ verschijnen: precies op de plek waar uw auto staat. 

Google Maps en roaming

Tegenwoordig betaalt u in de landen van de Europese Unie plus Zwitserland, Andorra, Noorwegen, IJsland, Monaco en Liechtenstein geen roamingkosten meer. Dit betekent dat bellen, sms’en en internetten u op een Franse of Duitse camping net zoveel kost als op een Nederlandse camping.

Auteur