Noodfonds energie aanvragen via de pc

Energie aanvraag
Getty Images

Veel huishoudens vinden het lastig om een aanvraag te doen bij het Noodfonds Energie. Een belemmering is dat een aanvraag alleen mogelijk is via een app op een smartphone. Ouderenorganisaties hebben hiervoor aandacht gevraagd en het Noodfonds is nu in gesprek met onder andere KBO-PCO en Anbo om te kijken hoe de aanvraag vriendelijker kan worden ingericht.

Een van de veranderingen is dat er een versie voor de pc komt. Hierdoor kunnen mensen zonder smartphone en app toch een aanvraag indienen. Waarschijnlijk zal deze pc-versie eind februari 2023 beschikbaar zijn. Aanvragen op papier zijn niet mogelijk.

Een tweede verandering is de termijn. Aanvankelijk kon de aanvraag worden ingediend tot eind maart. Het Noodfonds heeft die termijn opgerekt. Aanvragen is nu mogelijk tot 30 april, zodat er ook ruimte is voor mensen die de aanvraag via de pc doen.

Ook wordt het hoogstwaarschijnlijk mogelijk om via een DigiD-machtiging een aanvraag te doen. Dit is een uitkomst voor mensen die geen DigiD hebben. Op welke termijn dit mogelijk wordt, is nog niet bekend.
Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen sinds 7 februari een beroep doen op het Noodfonds Energie. Zij kunnen een deel van hun energierekening terugvragen over de periode oktober 2022 tot en met maart 2023.

Bron: KBO-PCOB, ANBO, Noodfondsenergie

Auteur