Pas op voor look-a-likes

Zelfde symptomen, verschillende aandoeningen

Sommige lichamelijke klachten kunnen wijzen op een ernstige ziekte. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn verschillende ziekten en aandoeningen met dezelfde symptomen.

Bij benauwdheid, opgezette buik en hartkloppingen denkt u misschien aan hartritmestoornissen. Het kan echter ook het Roemheldsyndroom zijn. De verwarring komt omdat bij het Roemheldsyndroom opgezette darmen tegen de maag en longen kunnen drukken. Dit geeft benauwdheid en zelfs hartkloppingen.

Het Roemheldsyndroom wordt veroorzaakt door een verkeerde ademhaling of door overmatig eten en overgewicht. Wat er tegen te doen is? Vaak helpt het om de oorzaak aan te pakken. Dus het overgewicht bestrijden, een betere ademhalingstechniek of een ander dieet volgen.

Narcolepsie of slaapapneu
Heeft u overdag last van een onbedwingbare drang tot slapen? Dat hoeft niet altijd narcolepsie te zijn. U kunt ook last hebben van slaapapneu. Deze slaapstoornis komt heel vaak voor. Tijdens de slaap stopt u ademhaling herhaaldelijk. Dit kan tot twee minuten duren en zo’n vijftien tot zestig keer per uur gebeuren.

De persoon, die ook vaak snurkt, merkt er zelf niets van. De ademhaling komt met een schok(je) of luide snurk weer op gang. De slaap lijkt ongestoord. De slaap van de partner is dat meestal niet, voor diegene kan het namelijk behoorlijk beangstigend zijn.

Prikkelbaar
Iemand met slaapapneu merkt de gevolgen ervan vooral overdag. Door slaapapneu slaapt u niet goed, waardoor u overdag enorm slaperig bent. Deze slaperigheid kan ook duiden op de slaap/waakritmestoornis narcolepsie. Door dit laatste bent u echter niet prikkelbaar. Iets dat bij slaapapneu wel het geval is.

Apneu wordt vaak behandelt met een apparaat, een soort luchtpomp, dat de luchtwegen ’s nachts open houdt. Daardoor treedt er geen apneu meer op en verdwijnt de slaperigheid overdag.

Reflux
Brandend maagzuur wordt officieel reflux genoemd. Hierbij stroomt de inhoud van de maag terug in de slokdarm. Dat terugstromen kan gepaard gaan met een drukkende, knijpende pijn op de borst. De meeste mensen schrikken hier enorm van en denken aan hartklachten.

Als u hier vaak last van heeft, kunt u contact opnemen met de huisarts. Die kan bepalen of u last heeft van reflux of dat er iets ernstigers aan de hand is. Aanhoudende reflux die niet behandeld wordt, kan vervelende gevolgen hebben zoals een (blijvende) slokdarmontsteking. Reflux wordt behandeld met voedingsadviezen en leefregels, soms in combinatie met maagzuurremmers.

Bron 
  • Plus Magazine