Cultuurtip: Broers Jussen live

Op 18 maart lanceren de pianisten Lucas en Arthur Jussen hun nieuwste album met een gestreamd liveconcert vanuit Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Op 19 maart is ‘The Russian Album’ in de winkel/webshops verkrijgbaar.

Wereldtop

Arthur (24) en Lucas (28) Jussen zijn zo’n beetje de popsterren van de klassieke muziek. De broers maken ze al jaren deel uit van de absolute wereldtop en spelen op alle belangrijke podia ter wereld. Maar ja, door de lockdown gingen heel wat optredens ineens niet meer door. Maar het goede nieuws is dat de lege concertagenda de broers de tijd gaf om werken voor twee piano’s van Russische meesters als Dmitri Sjostakovitsj, Serge Rachmaninoff, Igor Stravinsky en Anton Arensky onder de knie te krijgen.

In het komende aprilnummer van Plus Magazine staat een interview Arthur en Lucas Jussen. Daarin zegt Arthur: “De Russische muziek is zwaar; als mannetjes van 11 en 14 waren daar helemaal niet klaar voor geweest, ook fysiek niet. Daar moet je ouder voor zijn. Stravinsky hebben we bijvoorbeeld in één dag opgenomen. Helemaal gesloopt en fysiek uitgeput.”

Exclusieve livestream

Omdat een concerttournee voorlopig nog niet mogelijk is, presenteren zij ‘The Russian Album’ in Het Concertgebouw in Amsterdam via een exclusieve internationale concertstream op 18 maart om 20.30 uur. Met hun concert in Het Concertgebouw treden de broers nadrukkelijk in de voetsporen van de Russische grootmeesters Rachmaninoff en Stravinsky, die zelf ook op het podium van de Grote Zaal hebben opgetreden.

Het concert wordt opgenomen met zes camera's en high definition audio. Ook is er een chatbox en zijn er vooraf en na afloop korte interviews met Lucas en Arthur. Kaarten voor de concertstream zijn verkrijgbaar via de website en kosten €12,50 voor solokijkers en €17,50 wanneer je met meerdere kijkers bent.