Cultuurtip: Jetje van Radio Oranje

Op dinsdag 4 mei om 18.55 uur zendt Omroep Max op NPO2 de documentaire ‘Van het een kwam het ander’ uit. Deze ontroerende documentaire gaat over het leven van Jetty Paerl, beter bekend als Jetje van Radio Oranje tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hart onder de riem

De Joodse zangeres Jetty Paerl (1921-2013) vluchtte in 1940 op wonderlijke manier met haar ouders naar Engeland. In Londen stak ze als Jetje van Radio Oranje (een radioprogramma van de Nederlandse regering in ballingschap) mensen in bezet gebied een hart onder de riem met opbeurende en spottende liedjes over de Duitsers en foute Nederlanders. Na de oorlog maakte ze naam als zangeres: van ster in de Sleeswijk Revue tot de allereerste zangeres in het eerste Eurovisie Songfestival. Veertig jaar na de bevrijding nam haar leven een dramatische wending, toen haar man – de tekenaar Cees Bantzinger – zelfmoord pleegde.

Vogels van Holland

In 1990 vertelde Jetty Paerl in het theater Betty Asfalt Complex het liedje 'De Vogels van Holland', dat ze in 1956 zong op het allereerste Eurovisie Songfestival.