Cultuurtip: Ouwe rocker in de bios

De documentaire ‘Somebody Up There Likes Me’ over Rolling Stones-gitarist Ronnie Wood draait vanaf 2 juli in maar liefst 85 bioscopen.

Lange carrière

De film omspant een periode van vijftig jaar in het leven van de nu 73-jarige Ronnie Wood. Vanaf zijn jeugd in Noord-Londen, toen zijn oudere broers van grote invloed waren op zijn muzikale ontwikkeling, tot aan de artiest die hij nu is. Tijdens zijn lange carrière ontmoette hij vele muzikale grootheden en bands zoals Rod Stewart en The Faces, The Birds, Jeff Beck en natuurlijk: The Rolling Stones. Vergezeld door vrienden als Mick Jagger, Keith Richards, Rod Stewart en kunstenaar Damian Hirst, gidst Ronnie Wood de kijker schilderend en musicerend door zijn leven. Exclusief voor de bioscooprelease is tien minuten bonusmateriaal toegevoegd, waarin Ronnie Wood een rondleiding door zijn atelier aan huis geeft. Aan de hand van zijn schilderijen en schetsen vertelt hij over zijn manier van werken en zijn inspiratiebronnen.

Geluk gehad

De filmrecensenten waren redelijk positief over de documentaire. De Volkskrant schrijft: “Monter vertelt de 73-jarige Rolling Stones-gitarist in de documentaire dat hij altijd geluk heeft gehad. In zijn carrière, maar ook met zijn gezondheid: het had allemaal veel slechter kunnen aflopen.” En de NRC zegt: “Ondanks zijn copieuze drugs- en alcoholgebruik is er niets mis met het geheugen van Wood: hij vertelt smakelijk over zijn jeugd en muzikale voorkeuren, met name de blues die zoveel Britse musici in de jaren zestig inspireerde.”

Op www.ronniewood.nl staan de bioscopen vermeld waar de documentaire draait.