Waar u op moet letten als u de badkamer gaat vernieuwen

Getty Images

Misschien heeft uw badkamer z’n beste tijd gehad of wordt douchen in dat grote ligbad steeds vervelender – welke reden u ook heeft: u wilt uw badkamer vernieuwen. Maar… voor u zich laat verblinden door al die nieuwe snufjes, is het wel verstandig om eerst wat mogelijkheden – en onmogelijkheden – op een rij te zetten. 

De kosten voor een nieuwe badkamer lopen sterk uiteen: van een paar duizend euro tot bedragen van 25.000 euro of meer. Dat heeft vooral te maken met de keuzes die u maakt. Een luxueuze badkamer met whirlpool en infrarooddouche loopt al gauw flink in de papieren. Kiest u echter voor een badkamer met niet te dure tegels en niet het duurste sanitair, dan bent u veel minder kwijt. En dan is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om een deel van de badkamer – bijvoorbeeld het tegelwerk – intact te laten.

Budget

Het meest belangrijke is te weten hoe hoog het budget voor uw nieuwe badkamer is. Staar u niet meteen blind op de prijzen in de showroom, maar bedenk dat ook de montage en installatie geld kosten. Ook zaken als lijm voor het tegelwerk moet u meenemen in uw budget. Houd er verder rekening mee dat er dingen tegen kunnen zitten. Misschien blijkt het leidingwerk wel sterk verouderd of voldoet de elektra niet langer aan de huidige veiligheidseisen. U kunt geld besparen door het werk geheel of gedeeltelijk (denk aan opruimen of sloopwerk) zelf uit te voeren. 

Badkamerzaken om over na te denken

  • Oriënteer u in showrooms of – als dat niet mogelijk is – online en via brochures. De meeste badkamerspecialisten sturen u graag hun fraaie brochure toe. Online kunt u ook kijken op woonwebsites en bijvoorbeeld Pinterest. 
  • Houd rekening met de afmetingen en de indeling van de badkamer. Het is belangrijk om voldoende bewegingsruimte te hebben. Verder scheelt het in de kosten als u gebruik kunt maken van het al aanwezige leidingwerk.
  • De kleur van uw badkamer is medebepalend voor de sfeer. Wit in combinatie met natuurlijke bruin- of grijstinten of hout zorgt voor een warme sfeer, terwijl wit met hoogglans zwart de badkamer een moderne uitstraling geeft. 
  • Houd er rekening mee dat u uw badkamer ook moet schoonhouden. Hoe minder randjes en hoe meer gladde oppervlakken, hoe makkelijker te reinigen.
  • Een open kast kan heel mooi zijn, maar is het ook praktisch? Gesloten kasten zijn minder stoffig en – ook fijn! – de potjes crème, de wattenstaafjes en de tandenstokers staan lekker uit het zicht.
  • Weet dat de gemiddelde badkamer zo’n 15 tot 20 jaar meegaat. Douchen in bad lijkt misschien nu nog geen probleem, maar blijft dat ook zo? 
  • Zorg voor voldoende warmte in de badkamer. U kunt kiezen voor een mooie designradiator, maar vloerverwarming – al dan niet afzonderlijk van de rest van het huis te bedienen – is ook heel comfortabel. 
  • Een prettige badkamer is een geventileerde badkamer. Zorg er dus voor dat condens weg kan, via een raam of met behulp van een goed ventilatiesysteem. 

Gedeeltelijk renoveren: een goed idee

Vindt u uw badkamer eigenlijk nog heel mooi, maar staat het bad alleen nog maar stof te vangen? Of zou u liever een ruime inloopdouche willen hebben in plaats van die kleine douchecabine? Kijk dan eens of een gedeeltelijke badkamerrenovatie mogelijk is. Er bestaan inmiddels veel fraaie oplossingen om een bad of een douchecabine te vervangen door een luxueuze inloopdouche. Zonder dat er een grote verbouwing voor nodig is, verbetert u zo het comfort en de veiligheid van uw badkamer aanzienlijk. 

Auteur