ln het spoor van Marc Chagall

Ontdek de unieke werken van de beroemde kunstenaar Marc Chagall tijdens deze prachtige reis door Frankrijk, Zwitserland en Duitsland, langs kathedralen, musea en schitterende landschappen.

Tijdens zijn lange en vruchtbare leven schiep Marc Chagall vele kunstwerken van onschatbare waarde. Van gebrandschilderde ramen in kerken en kathedralen tot schilderijen en keramiek van grote schoonheid en betekenis. Chagall had een geheel eigen stijl die in feite niet tot een van de grote kunststromingen gerekend kan worden. Hij werkte veel met heldere kleuren en symboliek. U volgt zijn spoor via de glas-in-loodramen in de kathedraal van Metz via de Rhônevallei naar het Chagallmuseum in Nice en het kunstenaarsplaatsje St. Paul de Vence, waar hij een tijd woonde. Na een mooie rit door Italië en de Alpen rijdt u naar Zürich, waar u Chagall’s werk bewondert in de Fraumünsterkerk en het Kunsthaus. Via Sarrebourg in de Elzas bereikt u de glas-in-loodramen van de St. Stephan in Mainz, het laatste meesterwerk van de kunstenaar die bij het maken ervan de leeftijd van 90 jaar al gepasseerd was.

Missing media-item.

Reisprogramma van-dag-tot-dag

DAG 1: Metz
U vertrekt ’s ochtends vanuit Nederland via België en Luxemburg naar Metz in Noord-Frankrijk. U wordt naar het hotel gebracht waar u de komende nacht verblijft.

DAG 2: Metz - Mâcon
In de ochtend bezoekt u de kathedraal van Metz, een indrukwekkend gotisch kerkgebouw in het hart van de stad. In de kathedraal vindt u de grootste verzameling gebrandschilderde ramen ter wereld, waaronder drie die door Marc Chagall zijn gemaakt. 
Na het bezoek aan de kathedraal reist u verder naar het zuiden, waar u de komende twee nachten verblijft in een hotel in de omgeving van Mâcon.

DAG 3: Taizé - Cluny
’s Ochtends bezoekt u de internationale oecumenische klooster-gemeenschap van Taizé in de Bourgogne. Vanuit de hele wereld komen mensen naar deze plek voor ontmoeting en bezinning. In de middag gaat u naar Cluny, waar u de historische kloosterkerk bezoekt. Ooit was dit de grootste kerk ter wereld en de thuisbasis van de invloedrijke benedictijnse kloosterorde van Cluny. Van de grote kerk is een klein gedeelte bewaard gebleven.

DAG 4: Mâcon - Avignon
U volgt de Rhône stroomafwaarts over de Autoroute du Soleil naar Avignon, de historische ommuurde stad van de pausen. Het oude centrum ligt prachtig aan de rivier. U bezoekt de bekende ‘Pont d’Avignon’, de oude brug die ooit de hele Rhône overspande. Overnachting in Avignon.

DAG 5: Avignon - Nice 
U reist verder naar de Côte d’Azur. De komende drie nachten verblijft u in Nice.

Missing media-item.

DAG 6: Chagallmuseum
Vandaag bezoekt u het Musée National Marc Chagall in het centrum van Nice, waar u veel kunt zien en ervaren van het leven en werk van de beroemde kunstenaar. Officieel is het het Musée National Message Biblique, oftewel het museum van de bijbelse boodschap. Chagall was van groot belang bij de vormgeving van het museum en inmiddels is hij zelf het middelpunt geworden. De middag is vrij in het aangename Nice.

Missing media-item.

DAG 7: St. Paul de Vence
’s Middag bezoekt u het kunstenaarsdorp St.-Paul de Vence, ooit een trefpunt van beroemde kunstenaars als Matisse en Picasso. In 1950 vestigde Marc Chagall zich in het dorp en het was hier dat hij in 1985 op 97-jarige leeftijd overleed. Even buiten het dorp staat het beroemde museum voor moderne kunst Fondation Maeght.

DAG 8: Nice – Zürich 
Vanuit Nice rijdt u oostwaarts en passeert u al snel de Italiaanse grens. Vlak voor Genua gaat u landinwaarts naar het noorden, richting Milaan. Even voorbij deze grote stad rijdt u Zwitserland binnen en via de Gotthardtunnel bereikt u Zwitserlands grootste stad Zürich. U verblijft twee nachten in Zürich.

DAG 9: Zürich
U bezoekt de Fraumünsterkirche in het centrum van Zürich. In het koorgedeelte van de kerk bevinden zich vijf gebrandschilderde ramen van Chagall met afbeeldingen van bijbelverhalen. Mocht u meer van Chagall willen zien, dan kunt u een bezoek brengen aan het Kunsthaus Zürich, een groot museum waar ook een zaal aan de werken van de kunstenaar is gewijd. Daarnaast vindt u er tal van andere meesterwerken van onder meer Picasso, Mondriaan, Van Gogh en Gauguin, maar ook Hollandse en Vlaamse meesters als Rembrandt, Ruisdael en Rubens.

DAG 10: Elzas – Mainz 
Na de Rhône volgt u nu de Rijn stroomafwaarts. Onderweg naar het noorden bezoekt u in Colmar het Unterlinden Museum, gevestigd in een historisch kloostergebouw. Hier kunt u het beroemde 16e-eeuwse altaarstuk van Isenheim bewonderen. ’s Middags rijdt u naar Sarrebourg waar u de Chapelle des Cordeliers bezoekt, waar u een groot gebrandschilderd raam van de hand van Chagall kunt zien. Uiteindelijk bereikt u de stad Mainz, waar u twee nachten verblijft. 

DAG 11: Mainz
Mainz is de stad van Johannes Gutenberg, maar ook van de Mainzer Dom, een van de drie grote romaanse kathedralen van het Rijndal. In de parochiekerk St. Stephan vindt u in het koorgedeelte gebrandschilderde ramen van de hand van Marc Chagall. Het zijn de laatste werken van Chagall, waaraan hij vanaf 1978 tot aan zijn dood in 1985 werkte. Naast een bezoek aan St. Stephan kunt u een bezoek brengen aan de Mainzer Dom en aan het Gutenbergmuseum, waar onder meer enkele waardevolle Gutenbergbijbels te zien zijn.

DAG 12: Terugreis naar Nederland
U reist over de Duitse Autobahn terug naar Nederland. Einde van de reis.

Missing media-item.

De reisleider

Missing media-item.Drs. F.A. Wiersma is emeritus theoloog uit Delden en afgestudeerd in kerkbouw, kerkelijke kunst en liturgie. Een van de kunstenaars die hij uitvoerig bestudeerde, is Marc Chagall, vaak ook op de plaatsen van zijn werk zoals het Musee National Message Biblique in Nice en de kerkramen van o.a. Metz, Reims en Mainz, maar ook de ramen van de synagoge bij het Hadassaziekenhuis in Jeruzalem.  

Vertrekdata

Van 27 augustus t/m 7 september (gegarandeerd vertrek!)

Reissom:

De reissom bedraagt € 1598,- per persoon. 
De toeslag voor éénpersoonskamer bedraagt € 342,-.

Indien u alleen reist en een reisgenoot zoekt, kunt u voor de optie 'kamer op indeling' kiezen. Wij proberen u dan in te delen in een kamer met een andere deelnemer van hetzelfde geslacht. U betaalt in dat geval geen toeslag voor een eenpersoonskamer. 

Overnachtingen

Metz - Hotel Metz Technopole
Mâcon - Park Inn Mâcon
Avignon - Kyriad Avignon Courtine   
Nice - Hotel Apogia 
Zürich - Holiday Inn Express Zürich Airport 
Mainz - Park Inn Mainz

Inbegrepen:

 • vervoer per comfort class touringcar
 • 11 overnachtingen in drie- of viersterrenhotels op basis van een 2-persoonskamer
 • ontbijt, lunch en diner
 • excursie- en entreegelden
 • Nederlandstalige begeleiding
 • fooien
 • introductiebijeenkomst

Niet inbegrepen:

 • reisverzekering à € 19,20
 • annuleringsverzekering 6% van de reissom
 • consumpties tijdens diner of op terras

NB: De groep bestaat uit minimaal 25 en maximaal 40 personen.

Deze Plusreis wordt uitgevoerd door DrieTour Reizen, welke lid is van de ANVR, SGR en Stichting Calamiteitenfonds Reizen.

Meer informatie of reserveren

Wilt u meer informatie over deze reis of wilt u een reservering maken? Wij staan u graag te woord op werkdagen van 09.00-17.00 uur op telefoonnummer 0900 - 244 6244 (€ 0,10 p/m).
Ook kunt u uw reservering maken door onderstaand formulier in te vullen.


 

Auteur 
 • Redactie