Geen thuiszorg meer? Deze jurist strijdt tegen de gemeente en won alle zaken

'Ik ben een nuchtere boer die de taal van de mensen spreekt'

Getty Images

Veel mensen hebben sinds de nieuwe Wmo minder of helemaal geen recht meer op huishoudelijke hulp. Jurist Kevin Wevers (27) behandelt dit soort zaken en heeft er nog geen één verloren.

"Ik zag de problemen in de thuishulp aankomen", zegt Wevers. "Gemeenten maken er soms echt een potje van. Het ontbreekt aan informatie of ze negeren uitspraken van de rechter. Op die manier is dat makkelijk procederen voor mij."

Sinds 2015 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de zorg die mensen thuis nodig hebben. Door bezuinigingen hebben zij een lager budget en ontvangt niet iedereen meer dezelfde ondersteuning als voorheen. Wie minder of helemaal geen recht meer heeft op hulp in huis, kan aankloppen bij een jurist als Kevin Wevers.

80 in een jaar

Ondanks zijn voorspelling is het volgens de jurist niet zo dat hij die toestroom van klanten zag aankomen. Tachtig zaken in het afgelopen jaar. En de aanvragen blijven binnenstromen. Hij koos voor een breed scala van zaken om te gaan behandelen: van bijstandsrecht tot verkeerde aankopen via internet.

Maar tijdens het tweede gesprek met een klant werd hem meer duidelijk over de Wmo en de problemen in de gemeente. "Een mevrouw vertelde me dat haar moeder plotseling geen thuiszorg meer kreeg", vervolgt Wevers. "Die hulp werd simpelweg stopgezet. Toen ben ik erin gedoken en realiseerde ik me dat veel meer mensen hiermee te maken krijgen."

Het succes verklaard

Waarom loopt het nou zo goed bij zijn eenmanszaak? Daar heeft Wevers een duidelijk antwoord op. "Allereerst de prijs. Ik werk met een abonnementensysteem: mensen betalen een vast bedrag per maand. ZZP'ers betalen 25 en gezinnen 20, maar het standaardbedrag is 15 euro. Dat is betaalbaar op jaarbasis. Na een jaar is het abonnement maandelijks opzegbaar. Veel mensen die mijn hulp willen inschakelen, moeten leven van een AOW-uitkering. Zij kunnen geen honderden euro's missen."

'Een nuchtere boer'
Daarnaast spreekt Wevers naar eigen zeggen de taal van de mensen: "Ik ben een nuchtere boer die zegt waar het op staat. Ik draai er niet omheen en gebruik geen politieke teksten", beweert hij. "Dat wordt gewaardeerd door veel mensen, denk ik. Ik spreek duidelijke taal en zal altijd mijn best doen om elke zaak te winnen."

Onverwachte presentatie

Op 2 oktober 2014 startte Kevin Wevers met zijn bedrijf 'Jurist Wevers'. Een maand later begon het al flink te lopen. Naar eigen zeggen heeft hij dat vooral te danken aan een onverwachte presentatie. "Ik had een hekel aan presentaties, echt een hékel. Iemand van de FNV zou een presentatie geven aan medewerkers van de gemeente en hulpverleners. Op het laatste moment ging dat niet door, en of ik dat wilde overnemen. Twijfelend zei ik ja, maar na afloop kreeg ik allemaal positieve reacties. Blijkbaar sloeg het verhaal aan. Mensen wilden meer weten." 

'Actief en betrokken'

De jurist zit niet stil in zijn kantoortje in Aalten. Ook dat draagt in zijn ogen bij aan de toestroom van mensen die zijn hulp inschakelen. "Ik zit niet alleen achter mijn bureau om papierwerk te doen. Ik ben gastspreker, organiseer informatieavonden en bezoek regelmatig raadsvergaderingen. Je pikt dingen op en laat jezelf zien aan de mensen. Ik vind het belangrijk om actief en betrokken te zijn."

Wevers behandelt zaken in gemeenten door het hele land. Soms zit hij uren in de auto voor één gesprek. "Onderweg zijn kost veel tijd. Toch vraag ik geen reiskostenvergoeding van mensen, dat vind ik niet nodig. Ik vind het ook service naar de mensen toe."

Voor meer informatie over de werkzaamheden van Kevin Wevers kunt u terecht op zijn website.