Geld voor huishoudelijk hulp blijft op de plank

Geld voor extra uren huishoudelijke hulp wordt in 85 procent van de onderzochte gemeenten niet volledig besteed. Van het budget voor 2015 is nog zeventig procent over. Het gaat om de zogeheten Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT), die door het rijk in het leven is geroepen. Met HHT kunnen kwetsbare inwoners huishoudelijke hulp inkopen tegen een lager tarief.

Het onderzoek is door de Consumentenbond uitgevoerd onder 12 provinciehoofdsteden en 24 andere grote gemeente. Het blijkt dat vooral de informatie over de regeling en hoe inwoners hiervoor in aanmerking kunnen komen, niet goed vindbaar zijn op gemeentewebsites. Op zeven sites konden onderzoekers van de Consumentenbond zelfs helemaal niets vinden. Ook wordt het geld op zeer uiteenlopende manieren besteed.

De HHT moet er ook voor zorgen dat werknemers van thuiszorgorganisaties aan het werk blijven. Eerder hebben gemeenten op huishoudelijke hulp bezuinigd waardoor thuiszorgorganisaties omvielen of medewerkers ontsloegen. Met geld uit de HHT kunnen kwetsbare inwoners met korting huishoudelijke hulp kopen bij een thuiszorgorganisatie. Dit staat los van de hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Bron: www.anbo.nl