Gewaardeerde mantelzorger houdt het langer vol

Mantelzorgers die emotionele steun en waardering krijgen van hun familie en vrienden, kunnen het zorgen beter aan. Dit blijkt uit het Nationaal Mantelzorgpanel van Mezzo, landelijke vereniging voor Mantelzorgers.

Luisteren. Aandacht geven en emotionele steun bieden. Soms is dit al genoeg om het leven van een mantelzorger draaglijker te maken. Van de groep mantelzorgers die de zorg goed aankan, voelt 79 procent zich gesteund door familie, kennissen, vrienden, professionals of buren. Dit in tegenstelling tot de groep die zich zwaar belast voelt. Daarvan voelt slechts 44 procent zich gesteund.

Tijd voor jezelf

Uit een recent onderzoek van Plus Magazine bleek dat 82 procent van de pluslezers die voor een zieke partner zorgen, er (vaak) helemaal alleen voor staan. 17 procent heeft niemand om bij aan te kloppen. En 40 procent vindt het makkelijker om zélf hulp te geven dan om dit te organiseren. Ook de patiënten zitten er niet altijd op te wachten dat een ander de zorg overneemt.

Toch is dat niet verstandig. Rianne Hanning van Mezzo hierover: "Om de zorgtaken langdurig en gezond vol te houden, is het noodzakelijk dat je ook tijd voor jezelf over houdt."

Jij-bent-tegoedbon

Maar anderen inschakelen is een grote stap. Om hierbij te helpen, heeft Mezzo de jij-bent-tegoedbon ontwikkeld, speciaal voor de Dag van de Mantelzorg (10 november). Met deze tegoedbonnen kunt u een heel concreet aanbod doen aan een mantelzorger: een keer boodschappen doen, een maaltijd koken, een klus doen naar keuze, een auto met privé chauffeur ter beschikking stellen (uzelf). U vindt de tegoedbonnen op www.tegoedbon.mezzo.nl.

Lees ook: als het niet goed gaat, durf ik niet weg te gaan; de invloed van mantelzorg op je relatie.