Mantelzorger, u staat er niet alleen voor

senior doet boodschappen
Getty Images

De grootste valkuil voor een mantelzorger, is dat je alles zelf wilt doen. Dat gaat niet, en dat is niet nodig. Zeker nu de overheid bezuinigt, schieten de particuliere initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Voor de kwaliteit van de genoemde organisaties kunnen wij niet instaan, maar we kunnen u wel de meest bekende voorbeelden noemen.

Inhoud:

ZORG

 

Emile

Scholieren poetsen, wassen en strijken. €25 per uur. 
 

Familiae

Werkt met managers die voorkomende zaken regelen. Van hulp bij dagelijkse bezigheden tot hulp bij de verkoop van een huis. In Den Bosch, Gooi & Vechtstreek enTilburg. Vanaf €22 per uur. 
 

Fleur de dag 

Houdt uw vader of moeder gezelschap. Dat kan thuis, maar ook bij uitjes of doktersbezoek. Vooral actief in de driehoek Haarlem, Leiden en Wassenaar. €25 per uur. 
 

Mantelaar 

Studenten (meestal Geneeskunde) helpen bij praktische zaken als boodschappen doen, maar zijn er ook om ouderen gezelschap te houden. Deze Amsterdamse organisatie biedt ook Zorg on Demand. Drukt iemand op de ‘zorgknop’ dan komt er binnen een half uur een student. Dagtarief: €17,50 per uur. 
 

Stichting De Zorghulp

Regelt zorg-au-pairs uit het buitenland. Kosten: rond de 2000 euro per maand. 
 

We care

Kleinschalige particuliere thuiszorg-organisatie, actief in het Gooi, Amsterdam, Utrecht, Apeldoorn en de regio Kennemerland. 
 

Zorg zonder Grenzen

Regelt zorg-au-pairs uit het buitenland. Kosten: rond de 2500 euro per maand. 
Zorgzondergrenzen.eu (zonder www) 
 

Zuster Jansen

Gespecialiseerd in landelijke 24-uurs verpleging en verzorging. Particuliere thuiszorg in heel Nederland. Ook waakdiensten en slaapdiensten. 
 

Nationale Hulpgids

Sinds 2003 is deze website dé plek waar hulpvragers kinderopvang, thuiszorg, schoonmakers, tuinmannen en dagopvang kunnen vinden. Als  hulpvrager kun je gratis een advertentie maken en gratis berichten sturen naar zogenaamde Hulpen. De Hulpen kunnen zich ook gratis aanmelden en reageren op advertenties. Meer dan 50.000 Hulpvragers en Hulpen hebben zich aangemeld, en dus vind je altijd iemand bij je in de buurt. Voor de hulpen moet een uurtarief betaald worden, vaak in overleg te bepalen.
www.nationalehulpgids.nl
 

Regelhulp

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iederen die op zoek is naar zorg en ondersteuning. Het is een website met actuele en betrouwbare informatie op het gebied van zorg, ondersteuning en financiële regelingen bij ziekte of een beperking.
www.regelhulp.nl
 

Alles zelf

Hoe kunnen mensen tot op de hoogste leeftijd zelfstandig blijven wonen? Het zoeken, vinden, vergelijken en direct gebruiken van diensten is heel belangrijk. Op de website Alleszelf.nl vindt u een overzicht aan diensten en een handige vergelijking van bijvoorbeeld maaltijden of alarm-systemen en nog heel veel meer.
www.alleszelf.nl

 

CONTACT

Belmoment

Een laagdrempelige belservice vooreen luisterend oor, adviezen, vermaak of een gevoel van veiligheid. Met Belmoment kan de oudere er zeker van zijn dat de telefoon elke dg rinkelt. Wordt er niet opgenomen, dan krijgt de contactpersoon een sms-alert.
Er zijn drie pakketten: Bel me wakker, Bel me soms en Bel me vaak. Meerdere keren per dag een contactmoment, bijvoorbeeld ter herinnering van de inname van medicijnen.
Tarief:  van 35 euro tot 50 euro per maand.
www.belmoment.nl
 

MiessAgenda

Dit is een handige gratis app die de agenda van bijvoorbeeld vader of moeder centraal stelt. Een kleine, besloten groep heeft toegang tot de agenda, zoals familie, buren, vrienden of vader en moeder zelf. Iedereen in de groep kan afspraken in de agenda zetten en mensen uit het groepje hiervoor uitnodigen. Met handige iconen kan iedereen zien of vader/moeder alleen wil gaan, samen wil gaan en of dit geregeld is. Per dag kun je invullen wat er is gebeurd (Hoe ging het bij de fysiotherapie? Heeft moeder een goede dag?)Het voordeel: één agenda, samen beheren. Nooit meer eindeloos heen en weer mailen, bellen en Whatsappen. De app is gratis beschikbaar voor Android en Apple. Ook via de computer te gebruiken.
www.MiessAgenda.nl
 

PLEZIER & UITSTAPJES

 

De kompanen

Gezelschap bij dagelijkse activiteiten van degene voor wie u zorgt, zoals boodschappen halen, samen koken, wandelen, naar het museum toe. €29,50 per uur.
 

Ouderenfonds

Een dagje strand, een boottochtje of meezingen in de kerk? Voor een paar euro regelt het Nationaal Ouderenfonds leuke uitjes. Helemaal georganiseerd gaat u op pad met de BoodschapenPlusBus. Om boodschappen te doen of een uitstapje maken onder begeleiding van vrijwilligers. De BoodschappenPlusBus rijdt in 70 plaatsen in Nederland. 
 

Vertroetel Je Ouders

Persoonlijke begeleiders die het leven van degene voor wie u zorgt, kunnen veraangenamen. Het ontlasten en ondersteunen van de partner en/of naasten is een belangrijk oogmerk. Vooral actief in Amsterdam, het Gooi, Utrecht, Den haag en omstreken, Kennemerland,, delen van Zuid-Yolland, Arnhem/Nijmegen, Twente, Apeldoorn/Zutphen. Vanaf €59 per week.
 

Vier het leven

Biedt theater- bioscoop- en muziekvoorstellingen waarbij de bezoekers worden opgehaald en begeleid. De begeleiders zijn vrijwilligers. Dankzij bijdragen van donateurs, blijven de kosten beperkt tot (een deel van) de kosten van het geboekte arrangement. 
 

OP VAKANTIE

 

Allegoeds vakanties

Vakanties voor ouderen, het hele jaar door. Aangepaste accomodaties, kleinschalige opzet, betrokken vrijwilligers begeleiden de vakantieweken en bieden een activiteitenprogramma. 
 

Het vakantiebureau

Vakantieweken voor senioren en mensen die extra zorg nodig hebben. Vrijwilligers maken de vakanties mogelijk. 
 

Op kracht

Uitstapjes, weekendjes weg, vakanties. Arrangementen voor mantelzorgers of voor mantelzorgers en degene voor wie u zorgt. Individueel of in een groep. In sommige gevallen kan uw verzekeraar het arrangement vergoeden. 
 
Wilt u uw organisatie aan deze lijst toevoegen? Stuur uw mail naar d.dewilde@spn.nl
 
Meer informatie over de veranderde regelgeving en handige hulptroepen en hulpmiddelen vindt u in De Gids voor Mantelzorgers. U kunt deze gids bestellen via www.pluspraktisch.nl (9,95 euro).
 
Auteur