Stelling: er zijn te veel regels in de zorg

Lang niet iedereen krijgt de zorg waar hij of zij recht op heeft, zegt de Nationale Ombudsman. Volgens hem zijn de regels te moeilijk en ervaren mensen vaak een bureaucratische rompslomp. Wat vindt u?

De Nationale Ombudsman heeft zijn bevindingen gepresenteerd in een rapport over het huidige zorgstelsel, dat in 2015 werd ingevoerd. Hij zegt dat er van de beloftes die toen zijn gedaan nog niets is terechtgekomen. Veel mensen weten niet waar ze moeten aankloppen. De gemeente, het Rijk of de verzekeraar? Vaak worden ze van het kastje naar de muur gestuurd.

'Het moet beter'

"Dat hokjesdenken blijft de toegang tot zorg belemmeren", aldus ombudsman Reinier van Zutphen. "Instanties missen vaak nog wat burgers echt nodig hebben in hun situatie. Mensen krijgen hierdoor al tijden geen passende zorg. Het kan en moet snel beter." Met de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2015 werd beloofd dat de burger centraal zou staan. De gemeenten kregen meer verantwoordelijkheden, omdat die hun inwoners beter zouden kennen en dus beter zouden weten welke zorg iemand nodig heeft.

Lange procedures en wachtlijsten

Maar volgens de Nationale Ombudsman zijn de regels te ingewikkeld en ervaren mensen een bureaucratische rompslomp. Het lukt ze vaak niet of nauwelijks om zorg voor zichzelf te regelen. Langdurig zieken en chronisch gehandicapten krijgen te maken met maandenlange procedures. Dementerenden die op een wachtlijst van een verpleeghuis komen, krijgen minder zorg dan voorheen omdat ze onder de Wet landurige zorg (Wlz) vallen. De gemeente zet dan de financiering van dagbesteding en thuishulp stop.

Bent u het met de ombudsman eens? Breng uw stem uit en laat onderaan een reactie achter.

25 Comments

Door e. kloezeman (niet gecontroleerd) op do, 25-10-2018 - 14:05

te veel regels en papier en geen juist personeel alleen kinderen die nog op school zitten moeten in de verpleeghuizen als volwaardig meedraaien .
schrikbarend.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 19-10-2018 - 13:37

Ik woon sinds 2 jaar in een woon zorg appartement in de wijk Veldhuizen in De Meern dat sinds enkele jaren gemeente Utrecht is Ik heb een 3 kamer appartement het is vlak bij een Plus supermarkt waar ik boodschappen doe want ik kook nog altid zelf al ben ik 92 jaar.Dit is eencomplex van Portaal met een buurthuis De Pijler waar het een en ander gebeur

Door K. van Boven (niet gecontroleerd) op do, 17-5-2018 - 19:09

ik ben ca 12 jaar mantelzorger geweest. Ik onderschrijf de bevindingen van de ombudsman. Er zijn schrijnende toestanden onstaan door een rammelende organisatie van de verzorging/hulpverlening van ouderen. Er is sprake van geldverpilling op grote schaal en gebrek aan praktijkkennis bij regelgevende instanties/managers. .

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 16-5-2018 - 18:15

Tot mijn spijt moet ik al lang concluderen ,dat het in de (zorg ) een complete janboel is ,onoverzichtelijk en boven een bepaalde leeftijd wordt er al helemaal geen zorg meer verleend , en ben je overgeleverd aan het buitenland ,waar het sneller beter en goedkoper is ,de enige snelle weg is het crematorium

Door jeannette janssen (niet gecontroleerd) op wo, 16-5-2018 - 18:09

ongelooflijk die papieren rompslomp,die niemand leest procedures waardoor je geen mens ziet wel meer papier

Door R. Lamers (niet gecontroleerd) op wo, 16-5-2018 - 16:39

Daarnaast zit er veel te veel management, daar 3/4 gedeelte er van uit doen en dan handen voor zorg aannemen.

Door . Weijters t (niet gecontroleerd) op wo, 16-5-2018 - 15:32

De vele regels maken, dat er meer personeel , vooral bij de uitvoeringsinstanties nodig zijn. DAT maakt in het ingewikkelder en duurder.
Daar moet een halt aan worden toegeroepen.

Door A.Stijn (niet gecontroleerd) op wo, 16-5-2018 - 13:12

Mijn dochter heeft psychische hulp nodig, maar moet eerst naar een basis psycholoog. In tussen is ze al bijna twee jaar niet meer alleen naar buiten geweest.Ze is hierdoor alleen maar depressiever geworden. Staat op een wachtlijst van 6 maanden intake en komt dan pas op wachtlijst voor behandeling van minimaal 4 maanden. Ik hoop dat we het halen en ze niet de hand aan zichzelf slaat, zoals je momenteel steeds vaker hoor.

Door Irma Slijpen (niet gecontroleerd) op wo, 16-5-2018 - 12:37

Weg die controle in 1001 regels.

Door Jo hertogs (niet gecontroleerd) op wo, 16-5-2018 - 11:44

Door heup en rugproblemen en spierreuma een aanvraag WMO gedaan voor een aanpassing in huis. De mevrouw van de gemeente kwam, maar was nog niet binnen en zei meteen al: "daar komt u niet voor in aanmerking" hoe kan zij dit op afstand beoordelen? Dus geen aanpassing in huis. Dan maar zelf betaald. Kreeg later van haar een telefoontje dat heb ik dus meteen afgekapt.