Uw huis 'seniorproof' maken? De Blijverslening biedt uitkomst

Getty Images

Acht op de tien 60-plussers wil zo lang mogelijk in hun huidige woning blijven wonen, blijkt uit onderzoek van de stichting Zilver Wonen Weken (ZWW). Maar zonder dure aanpassingen lukt dat niet.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan het installeren van een traplift, een inloopdouche of het maken van een drempelvrije woning die ook rolstoeltoegankelijk is. Hoewel zo’n 60% van de ouderen een huis met overwaarde heeft, betwijfelt 71 procent of de bank wel bereid is tot een lening voor een noodzakelijke verbouwing. Dan is de grote vraag: Hoe financier je je verbouwing? De nog vrij onbekende 'Blijverslening' kan uitkomst bieden.

Blijverslening

Deze lening is in 2016 door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) geïntroduceerd. De Blijverslening loopt via de gemeente en is bedoeld voor particuliere huiseigenaren en huurders die hun huis willen verbouwen tot levensloopbestendige woning. Iedere gemeente kan zijn eigen voorwaarden stellen. Zo kunnen gemeente de lening exclusief beschikbaar stellen voor een bepaalde wijk of doelgroep.

Er zijn twee varianten. Bij de een moeten aanvragers jonger zijn dan 76 jaar en is het maximum leenbedrag tienduizend euro. Bij de andere variant geldt in principe geen leeftijdsgrens en ligt het maximum op vijftigduizend euro. http://www.svn.nl

Banken

Slechts 31 gemeenten bieden deze lening momenteel aan (zie de lijst hieronder). Daarom vindt stichting Zilver Wonen Weken dat de overige gemeenten haast moeten maken met de invoering van de Blijverslening. Naast de gemeenten vindt ZWW-voorzitter Coen Staal dat ook banken met oplossingen moeten komen. “Senioren die overwaarde op hun huis hebben, kunnen dat vermogen niet vrijmaken omdat banken vaak geen leningen aan hen verstrekken. Uit het onderzoek zien we een heel wisselend beeld. Sommige banken spelen hier al wel op in. De andere kunnen daarom, vanwege de maatschappelijke ontwikkelingen, echt niet achterblijven.”

Wat zijn de alternatieven?

Wat te doen als in uw huidige huis blijven wonen geen optie is? Uit eigen onderzoek van Plus Magazine blijkt dat ongeveer 8 procent van de Pluslezers zich op dit moment oriënteert op een andere woning. Erg in trek zijn de zogenaamde ‘zorg-appartementen’ of ‘appartementen voor verzorgd wonen’, die op kleine schaal en vaak nog op experimentele basis overal in Nederland in de leegstaande kamers van verzorgingshuizen worden gebouwd.

Zelfstandige studio’s of tweekamerappartementen met een eigen voordeur. Sociale woningbouw, dus bereikbaar voor de kleine portemonnee, met arrangementen voor zorg die naar eigen believen kunnen worden uitgebouwd. Vanaf €350 per maand, ook betaalbaar – eventueel met een huurtoeslag – als je alleen AOW hebt. Aan belangstelling geen gebrek. 81 procent van de ondervraagden wil in een zorgappartement wonen, als het onverhoopt nodig mocht zijn.

Tekort

Bijna 70 procent van de Pluslezers wil het liefst verhuizen naar een senioren- of aanleunwoning, de helft van de ondervraagden kiest voor een serviceflat. Ter informatie: vier op de tien gemeenten zeggen nu al een tekort te hebben aan seniorenwoningen. In 2020 is dat tekort gegroeid tot meer dan de helft van de gemeenten.

Zit uw gemeente erbij?

Slechts 31 gemeenten bieden de Blijverslening aan. Als uw gemeente daar niet bij is, loont het de moeite om bij voorkeur schriftelijk te vragen waarom uw gemeente deze lening laat lopen. U kunt in het gunstigste geval daarmee bereiken dat ook uw gemeente de lening zal omarmen. Het inschakelen van ouderenbonden of ouderenwerk is uiteraard ook een goed idee.

Gemeenten die nu al een Blijverslening aanbieden:
1.    Aa en Hunze
2.    Breda
3.    Delfzijl
4.    Middelburg
5.    Nieuwegein
6.    Renkum
7.    Texel
8.    Veenendaal
9.    Aalten
10.    Alphen-Chaam
11.    Baarle-Nassau
12.    Berkelland
13.    Bodegraven-Reeuwijk
14.    Bronckhorst
15.    Delft
16.    Emmen
17.    Gilze en Rijen
18.    Goeree-Overflakkee
19.    Goes
20.    Heeze-Leende
21.    Hoogeveen
22.    Meppel
23.    Ooststellingwerf
24.    Oss
25.    Overbetuwe
26.    Ridderkerk
27.    Sliedrecht
28.    Someren
29.    Vlagtwedde
30.    Waalwijk
31.    Winsum

Lees ook: het verzorgingshuis gaat dicht, wat nu?

Bronnen: Persbericht "Ouderen bezorgd over woonsituatie" van Zilver Wonen Weken

Auteur