'55-plus doet te weinig aangiftes na babbeltruc'

Slechts een klein deel van 55-plussers die een babbeltruc hebben meegemaakt doet aangifte. (15 procent) Veel slachtoffers schamen zich dat ze erin zijn getrapt, volgens ouderenbond KBO-PCOB.

Uit onderzoek maakt de organisatie op dat een op de vier senioren weleens geconfronteerd is met een babbeltruc. De meeste ouderen laten het erbij zitten en maken er geen melding van, niet bij de politie en zelfs niet bij de buren.

Wantrouwen bij ouderen door bloedprikbende: 'Ben jij wel een echte?'

De aangiftebereidheid moet omhoog en de politie moet meer aandacht geven aan de opsporing, vindt directeur Manon Vanderkaa van de seniorenorganisatie. "Het is belangrijk om altijd aangifte te doen, ook als een truc mislukt is. Babbelaars gaan namelijk de hele buurt af op zoek naar slachtoffers."
Babbeltrucs steeds beter

Zij pleit ervoor wijkagenten vaker in te schakelen en adviseert ouderen om WhatsAppgroepen in buurten te alarmeren als oplichters actief zijn. Bij een babbeltruc proberen criminelen hun slachtoffers met een smoes geld afhandig te maken. Een klein deel (7 procent van de ondervraagde ouderen) zegt dat dit gepaard ging met dreiging en geweld. Ruim de helft (58 procent) van de senioren signaleert dat babbeltrucs steeds beter worden.

Bron: RTL nieuws