Ambtenaren strijden voor werk

De vakbond ABVAkabo en FNV heeft namens de ambtenaren een kort geding aan tegen het ministerie van binnenlandse zaken aangespannen. Ze wil daarmee het recht afdwingen om na het 65ste jaar te mogen blijven werken.

De overheid pleit er in het algemeen voor dat we langer blijven werken, maar zelf maakt ze niet erg hard werk van het langer doorwerken van de ambtenaren na hun 65ste verjaardag. Al in 2002 is in de ambtenaren-CAO vastgelegd dat de overheid haar ambtenaren na hun 65ste niet meer automatisch zal ontslaan. In de praktijk komt daar weinig van. Volgens vakbondsbestuurder Jan Willem Dieten doet de overheid wat haar het beste uitkomt. Dit kan omdat de overheid haar ambtenaren nog steeds 'automatisch' kan ontslaan wanneer het dienstbelang dit eist. Dieten vindt dat veel te vaag, 'managers lijken blij te zijn als er weer een ambtenaar 65 jaar wordt, blij dat ze van ze af zijn'. Ook het snijden in het ambtenarenapparaat helpt niet erg. Volgens Dieten gaat het om een paar duizend ambtenaren. 'Zij willen nog niet stoppen omdat ze vitaal genoeg zijn en veel plezier uit hun werk halen. Of ze hebben het geld nog te hard nodig'.

De rechter heeft nu in het kort geding bepaald dat het ministerie en de vakbonden voor 2 februari aanstaande overeenstemming moeten hebben bereikt over de voorwaarden waaronder ambtenaren kunnen doorwerken.
Lukt ze dat niet dan zal de rechter een oordeel vellen.

23 januari 2008