Barbie wordt 50 jaar

Misschien wel de meest bekende pop ter wereld wordt 50 jaar. Op haar verjaardag is ze volgens speelgoedmaker Mattel Inc. in 150 landen tezamen meer dan een miljard keer verkocht.

In een winkel voor antiek speelgoed hoort Barbie nog niet thuis, toch bereikt ze dit jaar de respectabele speelgoedleeftijd van 50 jaar. Bedacht door Ruth Handler, zakenvrouw en echtgenote van Mattel Inc. topman toen ze op reis was in Duitsland. Ze kwam daar op het idee om volwassen poppen te gaan maken, in Duistland zag ze alleen poppen als baby’s. Zoals dat hoort bij successen vond haar man het eerst niets, maar toen hij zag hoe zijn kinderen op de pop reageerde besloot hij toch de pop te gaan produceren. Ze noemde haar Barbie naar hun dochter Barbara. In alleen al het eerste jaar 1959 werden er 350 duizend van verkocht. In 1961 kwam er een mannelijke pop, Ken genoemd naar de zoon van het echtpaar. Weer een paar kaar later kwam er een Afro-Americanpop.

Ter gelegenheid van de verjaardag wordt er een dag voor de officiële verjaardag een grote verzamelbeurs gehouden te Haarlem op 8 maart, de Internationale vrouwendag. De liefhebber kan daar poppen, kleertjes, films, games en boeken kopen, allemaal uit de Barbiefamilie. Ik weet niet of poppen abonnee kunnen worden van Plus magazine anders zou een cadeauabonnement een leuk idee zijn.