Beter lopen met stokken

Uit een onderzoek van SportDrente is gebleken dat ouderen die wekelijks een uurtje aan nordic walking doen, met sprongen vooruit gaan. Hun conditie, kracht en gezondsbelevening nemen toe. Het is niet alleen goed voor ouderen met een rollator, ook gezonde ouderen hebben er baat van.

Sportconsulente en bewegingswetenschapper Nynke Schouwenaars, die het onderzoek uitvoerde is zeer enthousiast over de effecten van nordic walking. Het is voor ouderen belangrijk om de gewichten zo min mogelijk te belasten. Juist door deze nieuwe manier van sporten traint het het lichaam intensief terwijl de belasting voor de gewrichten gering blijft.
 
De deelnemers van het programma gingen beter rechtop lopen, kregen een betere balans en gingen daardoor een stuk zelfverzekerder lopen.”Sommigen ouderen gebruikten de rollator minder dan voorheen, vooral in huis deden ze het zelfs zonder rollator”, vertelde bewegingsconsulent Erna van der Maat.
 
Niet alle senioren die aan nordic walking gaan doen hebben er baat bij. “Bij ouderen die slechts moeizaam en met veel kracht uit hun stoel kunnen komen heeft nordic walking niet veel zin. Ook bij artrosepatiënten heeft het weinig zin, want bij sommige van deze patiënten is het nodig de rollator te gebruiken om de gewrichten te ontlasten’, zegt van der Maat. Vooral ouderen die een hersenbloeding hebben gehad krijgen vaak een rollator om zo valpartijen te voorkomen. Juist deze ouderen hebben veel baat bij nordic walking.