Brandweer Nederland wijst op gevaar koolmonoxidevergiftiging

Getty Images

De brandweer krijgt dagelijks meerdere meldingen binnen over een mogelijke koolmonoxidevergiftiging (CO-vergiftiging). Daarom starten Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting met een campagne om te wijzen op het gevaar van een CO-vergiftiging.

Absolute cijfers over het aantal vergiftigingen zijn er nog niet, maar de brandweer is dat wel in kaart aan het brengen. Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige ontbranding en is giftig en reuk- en kleurloos. Juist daarom is het van belang om een koolmonoxidemelder op te hangen, en dat deze op de juiste plaats hangt. Het is belangrijk om ze niet alleen bij geisers en gaskachels te hangen, maar ook bij (moderne) cv-ketels, aldus de brandweer.


Een belangrijk onderdeel van de campagne is een online-kennistest. Ook zijn er adviezen over het plaatsen van melders, het inschakelen van een erkend installateur en het ventileren van het huis. Uit een enquête van de Brandwonden Stichting bleek dat meer dan de helft van de ondervraagden geen koolmonoxidemelder in huis heeft. Ook denkt 85 procent geen risico te lopen. Omdat een deel van de brandwondenpatiënten ook een CO-vergiftiging heeft opgelopen doet de Brandwonden Stichting ook hierom mee.


“Het is van levensbelang dat mensen zich bewust zijn van het risico op een vergiftiging en hoe je die kunt voorkomen”, zegt een woordvoerster van Brandweer Nederland.


Klik hier om te lezen hoe je zelf een koolmonoxidevergiftiging kunt herkennen.
 

Bron 
  • Tros Radar