De griep komt eraan

In België werd gisteren officieel een griepepidemie vastgesteld. Een op de tien zuiderburen krijgt griep. Het is een kwestie van een of enkele weken voordat Nederland ook gebukt gaat onder een griepepidemie.

Volgens viroloog Ab Oosterhuis van het Nationaal Influenza Centrum krijgt Nederland op korte termijn te maken met een griepepidemie. Ieder jaar rond deze tijd waart een variant van het H3N2 griepvirus rond in ons land. De griepgolf trekt volgens Oosterhuis over Europa en doet ook ons land aan.

Wanneer je griep hebt zijn de slijmvliezen van de luchtwegen ontstoken. Dat uit zich met plotselinge koude rillingen, koorts, hoof- en spierpijn. Het meest kenmerkende is de koorts die in twaalf uur tijd kan op lopen tot 39 graden Celsius of meer. De koorts houdt gewoonlijk drie to vijf dagen aan, maar volledig herstel kan een tot drie weken duren. Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag voordat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met vijf dagen daarna.

Ieder jaar overlijden in Nederland ongeveer 1000 mensen aan de griep, het is dan ook een ernstige ziekte. Zij die een griepinjectie hebben gehad zijn daarmee redelijk goed beschermd volgens Oosterhuis.