Diabetici leven langer met juiste therapie

De sterfte onder patiënten met ouderdomsdiabetes (type 2) kan met 18 procent dalen wanneer er een combinatietherapie wordt voorgeschreven.

Door een strengere behandeling met een combinatietherapie kan het optreden van niet-fatale hart- en vaatziekten en nieraandoeningen sterk verminderen. Dat is de conclusie van een groot internationaal onderzoek. Het onderzoek werd gedaan om na te gaan of een nog strengere behandeling van de bloeddruk de sterfte aan hart- en vaatziekten verder kan verlagen. Aan het onderzoek deden wereldwijd 11.140 patiënten mee, waarvan 630 Nederlandse. Na vijf jaar onderzoeken bleek de bovenstaande conclusie.

In het onderzoek werden twee groepen gemaakt, de ene ontving de huidige voorgeschreven medicatie. Een tweede groep een combinatie van een bloeddrukverlager (perindopril) en een plastablet (indapamide). De tweede groep bleek een verminderd risico op vroegtijdig overlijden door hart- of vaatziekten van 18 procent te hebben. Tevens nam het risico op hartziekten en nierziekten af met respectievelijk 14 en 21 procent ten opzichte van de eerste groep.

Het groots opgezette onderzoek is afgelopen week gepubliceerd in het medisch tijdschrift ‘The Lancet’. Momenteel hebben er wereldwijd 246 miljoen mensen diabetes, dit stijgt waarschijnlijk tot 350 miljoen in 2030. In Nederland wonen nu 600.000 mensen met diabetes waarvan 90 procent type 2. Ieder jaar worden er in Nederland 70.000 nieuwe ziektegevallen gemeld. Met de conclusies van dit onderzoek kan de kwaliteit van leven wellicht weer wat verbeteren.

Trefwoorden: