FNV wil 'nee' tegen overbrugging AOW-gat

Het FNV roept de Tweede Kamer op om vandaag tegen de overbrugginsregeling te stemmen die het AOW-gat voor de lagere inkomens zou compenseren. Volgens vakcentrale sluit het plan 85 procent van de getroffenen buiten.

Overbruggingsregeling

Ongeveer drie weken geleden presenteerde Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken, haar overbruggingsregeling voor het AOW-gat. Het plan voorziet erin dat huishoudens tot 150 procent van het minimumloon een overbrugging krijgen totdat de eerste AOW wordt ontvangen.

85 procent

De FNV roept de Tweede Kamer - die vandaag over dit voorstel vergadert - op om niet met het voorstel in te stemmen. De overbruggingsregeling sluit volgens de vakcentrale 85 procent van de getroffenen uit. De FNV is van mening dat niet alleen de laagste inkomens in de problemen komen door de plots hogere AOW-leeftijd en het stoppen van hun vroegpensioen per hun 65ste verjaardag, ook de middeninkomens en tweeverdieners hebben zich hier nauwelijks op kunnen voorbereiden.

AOW-gat

Het AOW-gat ontstaat omdat het prepensioen of de verzekering eindigt, maar de eerste AOW en pensioen nog op zich laat wachten. Naar verwachting krijgen 70.000 mensen met dit AOW-gat te maken.