PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Gevolgen pensioenkorting zelf berekenen

Gisteren heeft het NIBUD een rekenhulp gelanceerd waarmee u zelf de gevolgen van het gekorte pensioen kunt berekenen. Na berekening blijkt een korting van 6 procent toch netto maar een derde van het hele inkomen.

Na alle doemscenario’s over mogelijk korten van de pensioenen is het goed om uit te kunnen rekenen wat die korting voor je eigen inkomen betekent. Om aan die wens tegemoet te komen heeft het Nationaal Instituut voor budgetvoorlichting, het NIBUD, een rekenhulp gemaakt die direct via internet te gebruiken is. U moet weten of u en uw partner beide 65 jaar zijn en bij welk pensioenfonds u aangesloten bent. U mag zelf de mogelijke korting invullen. Is dat de half procent waar het ABP gisteren mee kwam of de 7 procent die de metaalfondsen mogelijk moeten gaan korten per april 2012?

Wat zijn de gevolgen voor het totale inkomen?

Na het invullen is direct zichtbaar wat de gevolgen zijn voor het totale inkomen en die zijn vaak veel lager dan uit de korting blijkt. Zo krijgt een oud-ambtenaar die van het ABP 0,5 procent op zijn pensioen van € 1000 gekort wordt uiteindelijk maar een korting te verwerken van € 5 euro op zijn pensioen, samen met de AOW van hem en zijn vrouw gaat de oud-ambtenaar er 0,43 procent op achteruit.

De oud-metaalbewerker met € 500 pensioen die 7 procent wordt gekort gaat er samen met zijn vrouw € 35 bruto op achteruit per maand, of wel 1,55 procent. Netto, na betalen van loonheffing neemt het verschil nog wat verder af.

Weten waar u aan toe bent?

Minder inkomen ontvangen is nooit leuk, zeker niet als er geen zicht is op herstel van dit inkomen. Door te kunnen berekenen wat de gevolgen zijn kun je je tenminste voorbereiden. Ook weten waar u aan toe bent, kijk eens op www.nibud.nl/pensioenkortingsberekenaar

Bron(nen):

Reactie toevoegen