Gezond leven ook voor 70-plus van belang

Een gezond leven leiden om ouder te worden is na je zeventigste net zo belangrijk als voor jongeren. Dat is de conclusie van promovenda Kim Knoops.

De Wageningse promovenda analyseerde de gegevens van ongeveer 3500 zeventig plussers uit elf Europese landen over een periode van tien jaar. Verrassend genoeg bleek uit het onderzoek dat de factoren die voor jongeren van belang zijn om ouder te worden nog steeds gelden voor mensen op leeftijd.

Van de factoren die de gezondheid bevorderen staat dagelijks een half uur bewegen op nummer een. Tweede is niet roken, derde een gezond voedingspatroon met veel groente, fruit, vis en granen en als vierde en hekkensluiter, een matig alcoholgebruik. Ouderen met op alle punten een gezonden levensstijl hadden gedurende de periode dat de onderzoekster ze volgde vijftig procent minder kans op overlijden.

Knoops ontdekte ook dat gewichtsafname de kans op overlijden verdubbelde. Mannen die vijf kilo verloren lopen dat grotere risico, vreemd genoeg alleen Noord-Europese mannen.

Ook Noord-Europese mannen die zwaarder werden hadden een grotere sterfte kans (veertig procent). Gewoon op gewicht blijven dus, voldoende beweging, stoppen met roken, gezond eten en een glaasje op z’n tijd en we worden allemaal een stuk ouder.

Trefwoorden: