Helpt whitening tandpasta eigenlijk wel?

Getty Images

En ineens waren ze daar – de whitening tandpasta’s. Na de introductie een paar jaar geleden zijn ze niet meer weg te denken uit het schap met tandverzorgingsproducten. Maar… doen die tandpasta’s eigenlijk wel wat ze beloven?

Zijn je tanden in de loop van de jaren wat donkerder geworden? Last van aanslag van zwarte thee, koffie en rode wijn? Poets met een whitening tandpasta en in een mum van tijd zien je tanden er weer stralend wit uit. Of toch niet?

Kleur tanden genetisch bepaald
Helaas, was het maar zo eenvoudig. Alle mooie beloftes ten spijt: geen enkele whitening tandpasta maakt de tanden witter. Ja, als je flink je best doet, kun je er misschien wat vlekken van wijn, koffie, thee en nicotine mee wegpoetsen. Maar de kleur van de tanden is genetisch bepaald en wat je ook doet: de kleur van de tanden wordt in de loop van de jaren nu eenmaal iets donkerder.

Tandarts
In whitening tandpasta zit onder meer actieve zuurstof, een ingrediënt dat vlekken moet laten verdwijnen. Maar wil je de kleur van je tanden werkelijk veranderen, dan heb je een hogere dosis actieve zuurstof nodig dan er in de whitening tandpasta’s zit. Wil je je tanden met zo’n hogere concentratie actieve zuurstof aanpakken, dan zal je toch echt naar de tandarts moeten. 

Tandglazuur
Whitening tandpasta bevat tevens schuur- en schuimmiddelen – overdreven gesteld schuur je dus je tanden schoon. Daar zit een groot nadeel aan: dit soort ingrediënten tasten namelijk het tandglazuur – het beschermlaagje van je tanden – aan. En tandglazuur dat eenmaal is beschadigd, is niet meer te herstellen. 

Consumentenbond
‘Dure onzin’, zei de Consumentenbond in 2017 na een uitgebreide test van verschillende whitening tandpasta’s. Ook concludeerde de Consumentenbond dat tandpasta’s die veilig zijn voor het tandglazuur juist nauwelijks vlekken verwijderen. Andersom geldt hetzelfde: tandpasta’s die wel iets beter zijn in vlekverwijdering, zijn bepaald niet goed voor het tandglazuur. 

Goed poetsen is het beste
Wil je je gebit schoon en gezond houden, dan is het belangrijkste advies twee keer per dag goed te poetsen. En vergeet ook niet om regelmatig je tandenborstel te vervangen. 

Bronnen: AD, Consumentenbond en NTVT

Auteur 
  • Mariska Tjoelker