Mantelzorgers lopen extraatje van 250 euro mis

Begin dit jaar beloofde de overheid mensen die dagelijks voor een familielid, vriend of buurman zorgen een extraatje van €250. Maar door strenge voorwaarden krijgen bijna 200.000 ‘mantelzorgers’ niets.

Ruim 56 miljoen blijft liggen

De regering heeft dit jaar €65 miljoen heeft uitgetrokken als blijk van waardering voor de mantelzorgers. Wie een ander helpt, ontvangt in principe een ‘mantelzorgcompliment’ van maximaal €250. Dit bedrag is belastingvrij en wordt niet gekort op een eventuele uitkering. Zo lijkt het een royaal gebaar, maar het compliment komt niet aan. De uitkeringsinstantie Sociale Verzekeringsbank (SVB) verstuurt over heel 2007 niet meer dan 30.000 aanvraagformulieren.

De belangenvereniging van mantelzorgers, Mezzo, schat dat eigenlijk 223.000 mensen het extraatje zouden moeten krijgen. "Er zitten nu te veel haken en ogen aan de maatregel", meldt een woordvoerster.

De hulpbehoevende ontvangt namelijk alleen een aanvraagformulier als hij of zij beschikt over een recente indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Daarin moet bovendien staan wie de extra zorg verleent en om wat voor hulp het gaat. Veel hulpvragers hebben niet zo’n beoordeling. Een nieuwe indicatie aanvragen kan wel, maar wie dat doet, loopt het risico gekort te worden op de professionele hulp.

Het ministerie van Volkgezondheid Welzijn en Sport blijft door de falende maatregel naar verwachting met zo’n €56 miljoen zitten. De verantwoordelijke staatssecretaris, Jet Bussemaker, weet nog niet wat ze met dit overschot gaat doen. In een brief aan de Tweede Kamer heeft ze laten weten daarover te gaan praten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Mezzo.

Volgende week verschijnt het volledige artikel in Plus Magazine.

Bron(nen):
  • Plus Magazine