Meer AOW met doorwerken vanaf 2013

Uit een voorontwerp van wetgeving waaraan minister Kamp van Sociale Zaken werkt blijkt dat doorwerken na je 65ste al vanaf 2013 meer AOW gaat opleveren.

Doorwerken na je 65ste wordt al vanaf 2013 financieel een stuk interessanter. Vanaf die datum zou de AOW volgens een voorontwerp van wetgeving al maximaal vijf jaar uitgesteld kunnen worden. Voor ieder uitgesteld jaar ontvangt de betrokkene dan 6,5 procent meer AOW. Dat het voorontwerp al bekend is komt omdat minister Kamp het al naar de Tweede Kamer heeft gestuurd zodat de Kamerleden er alvast rekening mee kunnen houden bij het behandelen van andere wetgeving.

De genoemde 6,5 procent extra AOW bedraagt volgens de huidige bedragen ongeveer 46 euro bruto per maand. Bij een maximum van vijf jaar latere AOW zou er dus 230 euro bruto aan extra AOW ontvangen kunnen worden voor de rest van het leven. Is dat de moeite waard?

Wanneer je vanaf je 65ste de netto ontvangen AOW steeds op een spaarrekening zet ondanks het feit dat je doorwerkt, dan heb je na vijf jaar sparen ruim 34.000 euro (netto 3 procent rente). Neem je van dit gespaarde geld maandelijks de netto extra AOW-uitkering op van 170 euro, dan kun je ongeveer 20 jaar met je spaargeld doen. Is dat de moeite waard? Wanneer je een onvolledige AOW-opbouw hebt misschien, voor de extra AOW met een volledige AOW-opbouw hoef je het niet te doen. Bovendien gespaard geld blijft van jou, een niet ontvangen AOW krijg je niet alsnog met terugwerkende kracht.

Bron(nen):