Minder dan helft Nederlanders deelt elektronisch patiëntendossier

Minder dan de helft van de volwassen Nederlandse bevolking heeft toestemming gegeven om de eigen medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) beschikbaar te stellen aan zorgverleners, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nadat een patiënt toestemming heeft gegeven, kan een huisarts of apotheker zijn patiënt aanmelden bij het LSP. Vanaf dat moment kunnen andere zorgverleners inzicht krijgen in het elektronisch patiëntendossier. Het is ook mogelijk om als je zelf online aan te melden.

Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de volwassen Nederlanders op de hoogte is van het bestaan van het LSP. Van deze groep zegt 60 procent toestemming te hebben gegeven om gegevens te delen, terwijl 14 procent geen toestemming heeft gegeven. De rest weet het niet meer of wilde de vraag niet beantwoorden.

Van de mensen die geen toestemmingen heeft gegeven, is driekwart nooit om toestemming gevraagd.

Het overige deel is wel om toestemming gevraagd, maar zij maken zich zorgen over hun privacy en gebrekkige beveiliging. Ook de angst voor misbruik door zorgverleners speelt een rol.

Angst voor misbruik

Volwassenen die wel toestemming hebben gegeven maken zich ook zorgen om mogelijk misbruik. 70 procent van hen is bang dat een onbevoegde, zoals werkgever of zorgverzekeraar, inzage krijgt in een medisch dossier.

Bron(nen):
Trefwoorden: